Vaso, ministar branitelja s ‘invalidskom’ diplomom

Plagijatorska akcija Miljana Brkića otkrivena je prije dvije godine i od tada se ta afera povlači po medijima i sudovima (Željko Lukuni? / Pixsell)

Piše: Damir Petranović

Dok friški hrvatski premijer Tihomir Orešković šparta po bijelom svijetu i neupućenim stranim bankarima, investitorima i raznim preprodavačima love pokušava uvaliti više-manje bezvrijedne hrvatske obveznice – odnosno, narodski rečeno, izmusti nešto para kako se država ne bi potpuno raspala po šavovima – kod kuće mu je, hvala na pitanju, vrlo živo.

Njegov ministar zdravlja savjetuje građane da se ostave iluzija i po svoje umjetne kukove ubuduće krenu prema Švicarskoj i njenim bolnicama. Ministar znanosti ne priznaje teoriju evolucije. Ministar gospodarstva punih mjesec dana objašnjava da na vrhuncu svoje dosta bijedne poduzetničke karijere nije ukrao, nego “samo poklonio” nekakav stiropor.

Ministar kulture još uvijek se nemušto i neuvjerljivo pere od svoje proustaške prošlosti. Ministar financija zdvaja nad sudbinom nesretnih banaka i bankara kojima je kroz konverziju kredita u švicarskih francima oduzet samo mali promil onoga što su ionako nezakonito oteli građanima.

Dobro su započeli, mašala. A s pravim poslom još nisu ni krenuli: ni treći mjesec nakon izbora, hrvatska Vlada nije proizvela ništa osim jednog bijednog malog zakona. Kvragu, čak ni pomoćnike ministara nisu uspjeli izabrati jer su se Hrvatska demokratska zajednica i Most zapleli u beskonačnim progovorima i cjenkanjima, pa je cijela država već duže vrijeme praktički blokirana i prepuštena omiljenom nacionalnom sportu – igranju ustaša i partizana.

Novo ponižavanje premijera

Čini se da to svima odgovara, posebno dvojcu koji već poprima karakteristike dinosaura – Tomislavu Karamarku i Zoranu Milanoviću, dakako – koji su usred svoje unutarstranačke kampanje za još jedan mandat. Prvi izbjegava posao u Vladi za koji se nogama, rukama i noktima borio pune četiri godine, pa na dnevnoj bazi obilazi provinciju i agitira u vjernoj stranačkoj bazi, mahom unezvjerenoj na svaki spomen komunjara, jugoslavena i onih-koji-nisu-željeli-samostalnu-državu.

A drugi, kao pravi parnjak, radi to isto; njega bismo po prirodi i logici stvari trebali gledati u parlamentu, no umjesto toga, bije bitku na terenu kako bi sačuvao žezlo u Socijaldemokratskoj partiji. Uostalom, Milanović se već odavno izjasnio da mu sjedenje u Saboru baš i ne paše, jer od toga ga, kaže, često bole prepone.

Uglavnom, novopečeni premijer Orešković imat će što vidjeti kad se konačno ukaže u Hrvatskoj. Njega ovakva situacija po svemu sudeći nimalo ne dira, niti ostavlja dojam da uopće ima ambiciju baviti se svakodnevnim premijerskim poslom: što zbog tužno lošeg poznavanja hrvatskog jezika i neznanja o stvarnim političkim prilikama u domovini, koje posljedično izaziva dojam da je sletio s Marsa, što zbog očitih ambicija da ureduje jedino u financijskoj sferi, gdje se navodno osjeća kao kod kuće.

Ali, ono što će Oreškovića vjerojatno ipak malo dodirnuti i što će ga po svemu sudeći još jednom poniziti u javnosti jest činjenica da će ga po slijetanju na zagrebački aerodrom dočekati i podatak da je bez njegovog znanja i odobrenja dobio još jednog suradnika. I to koga: ministra branitelja.

Vladajuća koalicija punih mjesec dana mozgala je koga postaviti na jednu od najosjetljivijih pozicija u državi i tko bi mogao zamijeniti ministra s najkraćim stažem u povijesti, stanovitog Miju Crnoju, kojem je u samo par dana otkrivena utaja poreza, lažno prijavljena adresa, nenamjenski potrošen jeftini državni kredit i izigravanje cijele serije propisa i zakona.

Moćni i utjecajni glavni tajnik HDZ-a

Bila je to jedna od najzabavnijih epizoda u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti – to, naime, da su se iz sata u sat čovjeku otkrivale ove afere gotovo bizarni detalji u biografiji i imovinskoj kartici – a sada tek slijedi novi zaplet. Naime, nasljednik Crnoje, nesuđenog ministra koji nije znao ni gdje stanuje, jest gospodin imena Milijan Brkić, zvani Vaso.

On je moćni i utjecajni glavni tajnik HDZ-a, no za novi posao bitno je da je stvarni i istinski branitelj, koji je po svemu sudeći bez mrlje prošao sva ratišta. Još bitnije je da je u vrijeme masovnih prosvjeda početkom dvijetisućitih odbio uhapsiti kasnije osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca, no vjerojatno najslađi podatak je da je gospodin uhvaćen kako je prepisao više od 70 posto svog diplomskog rada. Drugim riječima, ima lažnu diplomu. I to na policijskom sveučilištu; zvuči zbilja kao početak dobrog vica.

Tako se vladajuća koalicija, nakon punih mjesec dana premišljanja, odlučila čovjeka koji laže o tome gdje živi zamijeniti čovjekom koji laže da je završio fakultet. Vrlo dirljivo.

Brkićeva plagijatorska akcija otkrivena je prije otprilike dvije godine i od tada se ta nesretna aferica povlači po medijima i sudovima, no ništa nije moglo spriječiti neustrašivog Vasu kao glavnog HDZ-ovog operativca da na terenu priprema spektakularni povratak na vlast. Kad bi ga tko priupitao za ovaj nezgodan detalj, obično bi odgovorio tvrdnjom da mu podmeću mrzitelji Hrvatske. Kad mu je fakultet oduzeo titulu, zavukao se u mišiju rupu. A kad je nekakav sud poništio ovu odluku iz proceduralnih razloga – jer mu, naime, prepisani diplomski rad navodno nije smio oduzeti dekan, nego fakultetsko vijeće – slavodobitno se vratio u prvi plan i odlučio cijelu naciju i dalje praviti blesavom.

Oduševljene reakcije veterana

Kao: zašto biste vjerovali svojim očima, razumu i činjenicama kad još uvijek ne postoji sudska presuda da je kriv?

Ima nešto simpatično u najnovijem obratu situacije – segmentom hrvatskih branitelja, koji sve više poprimaju obrazac ponašanja i imidž nekad sveprisutnog SUBNOR-a, upravljat će prvi ministar još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća koji nema visoku stručnu spremu. Valjda njima ne smeta, a ni HDZ-u očito nisu baš toliko bitni – važnije od svega je da je dobio blagoslov grupice koja punih 500 dana živi u šatoru usred glavnog grada i po svojim kriterijima određuje tko je dobar, pravovjeran i ispravan Hrvat & domoljub.

Vaso je dakle, jedan od njih i nije za čuditi se da su ga dočekale oduševljene reakcije. Treba samo još pričekati da nakon blagoslova dočeka odrješenje grijeha, koje će mu, po starom katoličkom običaju i friško uvedenoj političkoj praksi, udijeliti koalicijski partneri iz Mosta. Oni su zaduženi za čistoću životopisa i izdavanje moralnih certifikata novim obnašateljima važnih dužnosti – odnosno, za zaobilaženje tih kriterija ukoliko se radi o nešto važnijem slučaju.

Milijan Brkić to jest, jer će pozicija u Vladi neutralizirati i njega i njegovu hercegovačku frakciju, koja je posljednjih tjedana ozbiljno radila o glavi Karamarku i pripremala se za udar kojim će preuzeti HDZ. A sada je sve na svome mjestu: Vaso ministar, branitelji zadovoljni, stranka obranjena, a diplomski rad će se, valjda, jednog dana ipak pošteno nakucati…

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera