Vašingtonska policija ubila Afroamerikanca

Neće se izvući samo tako, ne dopustite medijima da prešute taj slučaj, istaknuo je mjesni ogranak pokreta 'Crni životi vrijede' (EPA)

Policija američkog glavnog grada Washingtona je u srijedu upucala Afroamerikanca, u trenutku dok se Sjedinjenim Američkim Državama širi neviđen val protesta protiv rasizma i policijskog nasilja.

Vlasti su objavile kako su se policajci iza 16:00 sati po lokalnom vremenu (22:00 po srednjoevropskom) na jugoistoku grada raspitivali o “naoružanom muškarcu u automobilu”.

“Kada su se približili vozilu, neki su uspjeli pobjeći, a policajac je zapucao”, rekao je načelnik policije u američkoj prijestolnici Peter Newsham na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je policajac ubio jednu osobu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Mislimo da je ta osoba imala oružje u tom trenutku”, kazao je Newsham, dodavši da su na mjestu događaja pronađena dva komada oružja.

Upucan tamnoputi biciklista

Žrtva je “mladi Afroamerikanac”, rekao je novinarima Trayon White, gradski vijećnik, pozivajući na objavu snimki policijskih kamera.

“Neće se izvući samo tako, ne dopustite medijima da prešute taj slučaj”, istaknuo je mjesni ogranak pokreta “Crni životi vrijede” (Black Lives Matter), pozivajući da se na tom mjestu održi protest.

Slučaj se dogodio nakon višemjesečnih demonstracija protiv policijskog nasilja širom SAD-a i samo dva dana nakon što je losanđeleska policija upucala Afroamerikanca na biciklu.

U srijedu je porodica Daniela Prudea, Afroamerikanca koji je u martu, gol i u lisicama, umro od gušenja u rukama njujorške policije, tražila da se krivci privedu pravdi.

Izvor: Agencije