Vasiljkoviću odbijen zahtjev za uvjetnu slobodu

Vasiljković, poznatiji kao 'kapetan Dragan', negira počinjenje krivičnog djela, a kaznu smatra nezasluženom (EPA)

Dragan Vasiljković, poznatiji kao “kapetan Dragan”, koji služi kaznu zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima ostaje u zatvoru jer mu je sud odbio zahtjev za uvjetno puštanje na slobodu nakon dvije trećine odslužene zatvorske kazne.

Vasiljković je pravosnažnom presudom proglašen krivim zbog ratnog zločina i kažnjen zatvorom od 13,5 godina, a kaznu služi u Lepoglavi.

Županijski sud u Varaždinu odbio je prijedlog za uvjetnim otpustom Vasiljkovića, navodeći da je njegov prijedlog neosnovan.

Sud je razmatrao izvješće Centra za dijagnostiku u kojem se navodi da “zatvorenik negira počinjenje kaznenog djela, a kaznu smatra nezasluženom, što ukazuje da svrha kažnjavanja nije ostvarena”.

Odslužio najveći dio kazne

“Zatvorenik je nekritičan te nije došlo do promjene njegovog ponašanja nakon počinjenog kaznenog djela”, zaključio je sud.

Na sjednici o odlučivanju o uvjetnom otpustu Vasiljković je video vezom dao suglasnost za podnošenje prijedloga te nije želio ništa dodati.

Njegov opunomoćenik, kako se navodi u rješenju, isticao je da su ispunjene pretpostavke koje postavlja zakon da bi se odobrio uvjetni otpust te da je izdržao više od devet desetina kazne. Navodio je i kako sud pri donošenju odluke treba imati u vidu da se odlučuje o osobi Draganu Vasiljkoviću, a ne o “kapetanu Draganu”.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Varaždinu odgovorio je kako odluku treba donijeti isključivo na temelju podataka koji su sadržani u sudskim spisima, a ne na temelju podataka ili dojmova stečenih u medijima ili na bilo koji drugi način.

Živio pod lažnim imenom u Australiji

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na Županijskom sudu u Splitu oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Osim srpskog, ima i australsko državljanstvo, a uhićen je prije 12 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa.

Prije tri godine izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao kaznena djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno iskazivali.

Pred Županijskim sudom u Splitu Vasiljković prošle godine je osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je Vrhovni sud Hrvatske smanjio kaznu za godinu i pol dana.

Izvor: Agencije