Varšava: Najveća vojna parada od komunističkih vremena

Vojska, Vojna parada, Poljska, Varšava
U defileu su prošli i saveznički vojnici iz borbenih multinacionalnih jedinica, na čelu s američkim vojnicima (EPA)

Varšavom, glavnim gradom Poljske, u srijedu je tradicionalno, na Dan vojske, prošla najveća vojna parada od 1966. godine, odnosno od komunističkih vremena.

Povijest i tradiciju, kao i naoružanje vojske Poljske od vremena Srednjeg vijeka do danas, predstavilo je više od 1.000 vojnika i 900 sudionika skupina za povijesne rekonstrukcije, uključujući konjicu.

Najveća parada u obnovljenoj demokratskoj Poljskoj izmještena je prvi put iz povijesnog središta Varšave na bulevare na obali Visle, prenosi Beta.

Nad glavama mnoštva Varšavljana i turista i nad Vislom proletjelo je 100 zrakoplova i helikoptera, počevši od akrobatske grupe “Iskre” u trenutku kada se začula poljska himna.

U maršu pred tribinom, na kojoj su bili državni i vojni vrh, prošlo je i 200 borbenih vozila, počevši od tenkova.

Odbrana od ‘crvene zaraze’

Vrhovni zapovjednik oružanih snaga Poljske, predsjednik Andrzej Duda, pohvalio je poljske vojnike prošlih vremena što su na današnji dan pobijedili, kako je kazao, “crvenu zarazu” 1920. godine u Bitci pod Varšavom.

Tada su, u Poljsko-ruskim ratovima 1919. i 1920. godine, Poljaci tek kod svojeg glavnog grada uspjeli zaustaviti nadiranje Crvene armije.

“Poljski vojnici obranili su Europu od ‘crvene zaraze’. Junaštvo poljskih vojnika spriječilo je katastrofu. To je naša velika povijest. Povijest našeg ponosa. Ne samo u zemlji, nego ponosa na cijelom svijetu. Varšavska bitka je jedna od najvažnijih bitaka na cijelom svijetu”, kazao je prije početka parade Duda.

Poljski predsjednik je kazao da se taj etos junaštva prenosi među Poljacima s naraštaja na naraštaj i obećao da bi, ako stanje gospodarstva to dozvoli, Poljska trebala povećati izdatke za obranu brže, na 2,5 posto bruto domaćeg proizvoda već od 2024. godine te stabilizirati i modernizirati vojsku.

“Neizmjerno nam je drago i to što su na našim terenima razmješteni saveznički vojnici. Želimo da to bude stalno prisustvo. Ono je potrebno Poljskoj jer demonstracija savezničke snage zastrašuje svakog potencijalnog napadača. Naša ambicija je da Poljska vojska bude jaka i u stanju samostalno jamčiti sigurnost Poljaka”, rekao je poljski predsjednik.

U defileu na obali Visle prošli su i saveznički vojnici iz borbenih multinacionalnih postrojbi, na čelu s američkim vojnicima, koje je NATO poslao u Poljsku, baltičke republike i Rumunjsku kako bi ojačao istočno krilo na granicama prema Rusiji.

Bez aviona MiG i Su-22

Ovoga puta, za razliku od ranijih godina, na nebo nad Varšavom tijekom parade nisu uzletjeli vojni lovci tipa MiG i avioni Su-22, kojima je, kao i zaostalim sovjetskim oružjem iz komunističkih vremena, opremljena poljska vojska, već američki lovci F-16.

Poljska vojska slavila je 15. kolovoza i Varšavsku bitku, nazivanu često kao “Čudo nad Vislom”, kao svoj dan do 1947. godine, kada je praznik pomaknut kako komunistička Poljska ne bi slavila pobjedu nad glavnim poslijeratnim saveznikom, Sovjetskim savezom, i zaustavljanje njegove vojske u pohodu na Zapad u Poljsko-ruskom ratu 1919. i 1920. godine.

Nakon pada “željezne zavjese”, nove demokratske vlasti ponovno su 1992. godine vratile praznik vojske na stari termin u slavu pobjede nad Crvenom armijom.

Nakon vojne parade, proslava Dana vojske nastavlja se na velikom vojnom pikniku, koji je za stanovnike Varšave upriličilo Ministarstvo obrane.

Izvor: Agencije