Varoufakis tajno planirao pretvaranje eura u drahme

Bivši ministar finansija priznao je tajni plan i tvrdi da je premijer znao za njega (EPA)

Grčka vlada je pokrenula složene pregovore s povjeriocima o kreditnoj pomoći, ali je suočena s kritikom zbog otkrića da je bivši ministar financija, Yanis Varoufakis imao tajnu skupinu za planiranje prebacivanja financija iz eura u drahme – ako to zatreba.

Pregovori grčkih dužnosnika i pregovaračkih timova koji zastupaju povjerioce počeli su u ponedjeljak kasno uvečer u Ateni i intenzivirat će se u utorak, čime je otvoren put za razgovore na višim razinama, vjerojatno krajem tjedna.

No, neposredno prije početka razgovora, objavljena je snimka dogovaranja Varoufakisa o tajnom planu za prelazak na paralelnu valutu.

Opozicijske stranke odmah su reagirale i kritizirale Varoufakisa te pozvale premijera Alexisa Tsiprasa da objasni zastupnicima što zna o postupcima svog bivšeg ministra financija.

U snimku telefonskog brifinga za investitore, koji je održan 16. srpnja povodom njegove ostavke dan ranije, Varoufakis je priznao kako su on i njegov prijatelj iz djetinjstva koji je stručnjak za kompjutere, upali u računalni sustav njegovog ministarstva što je bio prvi korak da naprave “paralelni bankarski sustav” za slučaj da grčke banke kolabiraju, prenose grčki mediji.

Grčke banke su zatvorene 29. lipnja kako bi se izbeglo da ih klijenti posve isprazne zbog strahovanja da će Grčka izaći iz eura.

Tsipras znao za plan

U teoriji, paralelni sustav napravljen pravljenjem duplikata poreznih računa bi omogućio Ministarstvu financija nastavak plaćanja izdavanjem mjenica.

Varoufakis je tada rekao kako mu je Tsipras odobrio takav plan još prije općih izbora početkom godine, na kojima je ljevičarska stranka Syriza došla na vlast. Tvrdi da su njegovi postupci bili legalni, u javnom interesu, i u cilju ostanka Grčke u eurozini.

Zapravo, taj plan koji je Tsipras na kraju blokirao, stvorio bi “funkcionalan paralelni sustav” koji bi Vladi dao “malo prostora za disanje”, priznao je Varoufakis.

“Bilo bi to u eurima, ali bi se u trenutku moglo prebaciti u nove drahme”, objasnio je Varoufakis.

Ujedno je potvrdio autentičnost snimka koji je objavio organizator brifinga, londonski “Službeni forum monetarnih i financijskih institucija”.

Kritike opozicije

Glavna opozicijska stranka, konzervativna Nova demokracija upozorilaje  da je Varuofakis pribjegao “mračnim metodima koji ugrožavaju demokraciju” i pozvala je Tsiprasa da o svemu obavijesti parlament.

Tsipras se već suočava s pobunom u okviru svoje stranke zbog mjera štednje koje su kreditori zahtijevali da bi uopće ponovo pregovarali, sad je pod pritiskom da raspiše prijevremene izbore čim završi pregovore o novom paketu kreditne pomoći državi.

Tehnički razgovori o širokom spektru pitanja, kao što su mirovine i reforma tržišta rada, trebaju otvoriti put razgovorima na visokom nivou grčkih ministara i visokih dužnosnika Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda kasnije ovog tjedna.

Poslije donošenja niza reformi po zahtjevu povjerilaca, kao što je oštro povećanje poreza na dodanu vrijednost, grčka vlada se nada da će pregovori biti završeni do 20. kolovoza, kada dospijeva velika rata otplate duga Europskoj središnjoj banci od 3,2 milijarde eura, podsjeća The Guardian.

Bez novca od očekivanog trogodišnjeg paketa u ukupnom iznosu od 85 milijardi eura, Grčka neće biti u stanju isplatiti tu ratu što bi vjerojatno ponovno aktiviralo strahovanje za njenu budućnost u zoni eura.

Izvor: Agencije