Oglasi

Varhelyi: Genocid u Srebrenici je i dalje otvorena rana u srcu Evrope

Zajednička nam je odgovornost da spriječimo da se genocid ikad više dogodi, rekao je evropski komesar za proširenje.
Vrijednosti tako dramatično prekršene prije 25 godina sada su u centru našeg angažiranja na Zapadnom Balkanu, poručio je Oliver VarhelyiEPA

Genocid u Srebrenici je i dalje otvorena rana u srcu Evrope i podsjeća nas na zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid ikad više dogodi, izjavio je u utorak evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi na virtuelnoj konferenciji Evropske unije povodom godišnjice tog događaja.

"Vrijednosti tako dramatično prekršene prije 25 godina sada su u centru našeg angažiranja na Zapadnom Balkanu", naveo je on preko Twittera otvaranju digitalne konferencije u organizaciji EU-a da se obilježi 25. godišnjica genocida u Srebrenici, prenosi Beta.

Jedna od najtamnijih strana 

Kako je navedeno u najavi za konferenciju pod naslovom "Sjećanje na Srebrenicu: Evropska podijeljena historija", na ovom virtuelnom skupu će se predstavnici civilnog društva i mladih, zajedno sa svjedocima i preživjelim, podsjećati na "jednu od najtamnijih strana savremene evropske historije" i razgovarati o načinima "izgradnje budućnosti istine i pravde za sadašnje i buduće generacije".

Najavljeno je, između ostalog, učešće Hasana Hasanovića iz Memorijalnog centra Potočari, Jasminka Halilovića iz Ratnog dječjeg muzeja u Sarajevu, ambasadora Johana Sattlera, šefa delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini, Branke Vierda i Ivana Đurića iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske, odnosno Srbije, te direktorice Evropske komisije za Zapadni Balkan Genoveve Ruiz Calavera.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.