Oglasi

Varhelyi: Evropa je iznevjerila Srebrenicu i zato se stidimo

Zločin genocida u Srebrenici mora biti stalni podsjetnik da se ta djela nikada ne smiju ponoviti, kaže evropski komesar za proširenje.
Oliver Varhelyi: Pravda mora biti zadovoljenaEPA

Na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u petak je održana komemoracija povodom 25. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.

"Danas se sjećamo jednog od najmračnijih dana u modernoj evropskoj historiji i jednog od najtragičnijih zločina koji su počinjeni u Evropi od Drugog svjetskog rata. U julu 1995. godine su snage bosanskih Srba u 'sigurnoj zoni' Srebrenice, s namjerom i sistematski, ubile 8.372 muškarca i dječaka", izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

"Njihova su tijela bačena u masovne grobnice, okrenuta tlu, vezanih ruku", rekao je on, prenosi Fena.

Evropski komesar je kazao da Evropa nije zaboravila šta se dogodilo u Srebrenici i da nije uspjela spriječiti i zaustaviti genocid.

'Otvorena rana u srcu Evrope'

"Evropa je iznevjerila Srebrenicu i zato se stidimo", rekao je Varhelyi tokom obraćanja, dok je na reveru imao cvijet koji simbolizira genocid počinjen u Srebrenici.

Podsjetio je da je Srebrenca i dalje otvorena rana na srcu Evrope i da ih podsjeća na odgovornost koju imaju kako se ne bi dozvolilo da se tako nešto ponovi.

"Pravda mora biti zadovoljena, a svi odgovorni moraju se suočiti s posljedicama svojih postupaka. Nakon 25 godina, važnije je nego ikad okončati nekažnjavanje počinitelja ratnih zločina", potcrtao je on.

Kazao je da je ono što se dogodilo u Srebrenici priznato kao genocid od dva različita međunarodna suda sa sjedištem u Hagu - Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY)  2004. godine i Međunarodnog suda pravde (ICJ) 2006. godine.

"Bilo koji pokušaji poricanja i revizionizma su neprihvatljivi. Politički lideri imaju veliku odgovornost u tom pogledu. Moraju odabrati istinu, pravdu i saradnju kako bi prevazišli tragične zaostavštine prošlosti i izgradili svjetliju i prosperitetniju budućnost za sljedeće generacije", rekao je Varhelyi.

Potcrtao je da je na Evropi da nauči lekcije iz Srebrenice.

Vrijednosti koje su tako brutalno narušene prije 25 godina - poštivanje ljudskog života i poštivanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti - sada su u središtu angažmana s Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima.

'Genocid se nije dogodio samo u Srebrenici'

Evropska komisija nastavlja podržavati te vrijednosti u svojim odnosima sa svim zemljama Zapadnog Balkana.

Provedba odluka i presuda međunarodnih sudova i promoviranje okruženja pogodnog za pomirenje radi prevazilaženja ratnog nasljeđa ključni su elementi za sve zemlje regije za napredak prema pristupanju EU, dodao je on.

"Zločin genocida u Srebrenici mora biti stalni podsjetnik da se ta djela nikada ne smiju ponoviti. Također nas treba podsjetiti da se genocid nije dogodio samo u Srebrenici i da nema razlike u genocidu. Genocid je genocid", zaključio je evropski komesar za proširenje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.