Varhelyi dobio ‘zeleno svjetlo’ Evropskog parlamenta

Varhelyi je morao, nakon saslušanja prošle sedmice, na 'popravni ispit' (EPA)

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta u ponedjeljak je pozitivno ocijenio pisane odgovore mađarskog kandidata za komesara za proširenje Olivera Varhelyija, čime su stvorene pretpostavke da nova Evropska komisija dobije potvrdu EP-a sljedeće sedmice.

Varhelyi je morao, nakon saslušanja prošle sedmice, na “popravni ispit”; postavljena su mu dodatna pitanja, na koja je morao u pisanom obliku odgovoriti do ponedjeljka u podne, prenosi Hina.

Dodatnim pitanjima zastupnici su tražili odgovore kojima će se obavezati na potpunu nezavisnost od Vlade Mađarske, predvođene premijerom Viktorom Orbanom.

Odbor za vanjske poslove zadovoljan je njegovim odgovorima, što znači da Varhelyi ne mora ići na dodatno saslušanje, što bi zakompliciralo planove da nova Evropska komisija preuzme dužnost 1. decembra.

Postupak protiv Velike Britanije

Tako će EP moći glasati o novoj Komisiji na plenarnoj sjednici 27. novembra u Strasbourgu.

U novoj Komisiji nedostajat će komesar iz Velike Britanije.

Velika Britanija, kojoj je ostanak u Evropskoj uniji produžen do kraja januara sljedeće godine, ne želi usred predizborne kampanje poslati kandidata za komesara iako je to njena obaveza koja proizlazi iz članstva u Uniji.

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Velike Britanije zbog povrede prava EU-a, s očitom namjerom da se tako osigura od eventualnih tužbi pred Sudom EU-a jer je preuzela mandat u krnjem sastavu.

Izvor: Agencije