Varadi: Međusobne tužbe riješiti van suda

Međunarodni sud pravde naveo je da ne može djelovati po zahtjevu za reviziju presude koji je stigao iz BiH (EPA)

Oslobađajuća presuda bivšim čelnicima srbijanske Službe državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću neće imati nikakvog utjecaja na spor između Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde, smatra akademik Tibor Varadi, bivši glavni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

„Mislim da oslobađajuće presude ne donose nikakav preokret, već samo jednu dodatnu potvrdu da bi taj spor trebalo rešiti vansudskim putem“, rekao je Varadi za novine Danas.

On je ponovio da je nadležnost Suda ograničena na genocid.

Varadi smatra da su u Hrvatskoj počinjena teška krivična djela protiv Hrvata i Srba, pa i drugih, ali, prema njegovoj ocjeni, ta nedjela ne dostižu prag genocida.

„Haški tribunal ne samo da nije nikoga osudio, već nije nikoga ni optužio za genocid u Hrvatskoj“, rekao je Varadi.

‘Bez stvarne šanse’

Prema njegovim riječima, ako dođe do javne rasprave „advokati će nastojati da govore o genocidu, što će imati odeka u štampi, pa će se stvoriti tenzije, a to može da ugrozi sadašnji pozitivan razvoj dobrosusedskih odnosa“.

“A stvarne šanse nema ni tužba ni protivtužba“, istakao je Varadi.

Krajem aprila prva potpredsjednica hrvatske Vlade i šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila je nakon sastanka sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem u Zagrebu da se otvara prostor za razgovor o povlačenju međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid, jer su prvi put napravljeni ozbiljni koraci u rješavanju pitanja nestalih.

Beograd je prije dva mjeseca dao informacije o masovnoj grobnici hrvatskih civila u Sotinu, koji su stradali u ratu.

“To nije lako pitanje za Srbiju, ali smo otvoreni za razgovore. Nadam se da ćemo naći zadovoljavajuće rješenje”, rekao je tada Vučić.

Izvor: Agencije