Vanredno stanje u Kirgistanu, vojska na ulicama Biškeka

Ranije je Jeenbekov potpisao naredbu kojom se raspušta kabinet kirgistanske Vlade sa premijerom Boronovim na čelu (EPA)

Na centralnom trgu u glavnom gradu Kirgistana u petak su odjeknuli pucnji, tokom velikih protesta pristalica rivalskih političkih struja.

Demonstranti se međusobno sukobljavaju i bacaju kamenje i flaše jedni na druge, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Agencija Tass javlja da su se na trgu Ala-Too čuli pucnji u vrijeme održavanja protesta.

Agencija navodi da su se na trgu okupile pristalice bivšeg predsjednika Almazbeka Atambajeva, a da su kasnije stigle pristalice njegovog rivala Sadira Žaparova.

Stotine pristalica Žaparova popele su se na binu na sa koje je Atambajev govorio 10 minuta ranije, nakon čega su se začula dva ili tri hica.

Uvodi se policijski sat

Pristalice Žaparova su zauzele trg, dok su pristalice Atambajeva prešle u aveniju Čui, na drugoj strani trga.

Predsjednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov proglasio je ranije u petak vanredno stanje u glavnom gradu Biškeku i naredio raspoređivanje vojske.

Policijski sat i oštra sigurnosna ograničenja će biti na snazi od 20:00 sati (po lokalnom vremenu) u petak do 8:00 sati ujutro 21. oktobra.

U Ženbekovoj naredbi se ne navodi brojka koliko će pripadnika snaga sigurnosti biti raspoređeno, ali su objavljene upute da se koriste vojna vozila, postave kontrolne tačke i sprečavaju oružani sukobi.

Ove vijesti dolaze nekoliko sati nakon što je Ženbekov potpisao naredbu kojom se raspušta kabinet kirgistanske vlade, s premijerom Kubatbekom Boronovim na čelu.

Kritična tačka tenzija

Ženbekov je ranije kazao kako su političke tenzije u Kirgistanu dostigle kritičnu tačku, a tada je najavio niz mjera za prevazilaženje krize.

“Da bi se riješila trenutna situacija, trebalo bi preduzeti nekoliko koraka – rezultati izbora za parlament već su poništeni i trebalo bi zakazati nove”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da odluku o tom pitanju treba donijeti državna izborna komisija, kao i da bi te mjere “ublažile trenutne političke tenzije”.

“Istovremeno, moramo smijeniti premijera i članove njegovog kabineta koji su radili prije krize, stvarajući tako legitimne osnove za nova imenovanja”, izjavio je predsjednik Kirgistana.

Izvor: Agencije