Vanredno stanje – iznenađenje Tunižanima

Predsjednik Tunisa proglasio je vanredno stanje u toj državi.

Učinio je to osam dana nakon napada na popularno turističko odmaralište, u kojem je ubijeno 38 ljudi i time otvorio dvojbu o motivima ove odluke.

Njegova odluka je iznenadila mnoge.

Vanredno stanje

Nakon ubistva 38 turista u Soussu, tuniski predsjednik Beji Caid Essebsi, proglasio je vanredno stanje u državi narednih 30 dana.

“Proglašavam vanredno stanje u državi narednih 30 dana..“, potvrdio je Essebsi.

Predsjednik tvrdi da je to morao učiniti zbog društvenih, ekonomskih i sigurnosnih izazova u zemlji, ali i zbog pogoršane sigurnosne situacije u susjednoj Libiji.

“Sada se suočavamo sa situacijom u kojoj smo izloženi brojnim rizicima. Kažem vam otvoreno – suočavamo se sa neposrednom opasnošću“, kazao je on

Međutim, vanredno stanje znatno proširuje moć ne samo predsjednika, nego i vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova koje može uvesti i policijski sat.

U vanrednom stanju, predsjednik može rasporediti vojsku po ulicama, dati im ovlaštenja da hapse ljude, pretresaju objekte ali i medijske institucije. To zabrinjava neke ljude.

“Vlada tvrdi da je to neophodna mjera koja se treba primijeniti kako bi se suočili sa sigurnosnim izazovima u Tunisu. U svakom slučaju, to je loša odluka. To nije u interesu ekonomije, niti političke ni društvene situacije naše zemlje. To nije ni u interesu ugleda Tunisa u inostranstvu“, zaključio je lider Narodnog fronta, El-Jilani El-Hammani.

Ubistvo predsjednika

Vanredno stanje nije novina za Tunis. Nakon što je svrgnut predsjednik Zine al-Abidine Ben Ali  proglašeno je vanredno stanje koje je trajalo sve do marta 2014. godine.

Poređenja radi, u Egiptu je proglašeno vanredno stanje 1981. godine, nakon ubistva predsjednika Anvara Sadata. To je trajalo narednih 30 godina.

Tunižani se nadaju da to neće biti slučaj i kod njih.

Izvor: Al Jazeera