Prva žrtva korona virusa u SAD-u

Brzo širenje koronavirusa potaklo je strahove od pandemije koju Svjetska zdravstvena organizacija još uvijek nije proglasila (Reuters)

Jedna osoba preminula je u saveznoj američkoj državi Washington od posljedica korona virusa, što je prva zabilježena smrt od posljedica tog virusa u SAD-u, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

U saopštenju zvaničnika države Washington nisu objavljeni detalji o smrti, prenio je Reuters.

Portparol zdravstvene ustanove EvergreenHealth rekao je da je zaražena osoba preminula u bolnici u Kirklandu, ali nije pružio detaljnije informacije, prenosi AP.

Zdravstveni zvaničnici u državi Washington i okrugu King saopštili su da su identifikovane nove osobe zaražene virusom, “od kojih je jedna preminula”.

Oni nisu naveli koliko je novih slučajeva registrovano.

Guverner države Washington Jay Inslee rekao je da je osoba koja je preminula muškarac iz te države.

Još osam osoba preminulo u Italiji

A u Italiji je danas preminulo još osam osoba od korona virusa čime se ukupan broj žrtava popeo na 29, dok je više od hiljadu zaraženo, saopćile su italijanske vlasti, prenose agencije Reuters i Tanjug.

Samo u posljednja 24 sata, broj ljudi koji su pozitivni na virus u ovoj evropskoj državi skočio je za 240. To znači kako je ukupno do sada potvrđeno 1.128 slučajeva oboljelih od korona virusa, saopćio je direktor agencije za civilnu zaštitu Angelo Borelli, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, 52 posto onih koji su zaraženi nalazi se u izolaciji u svojim kućama i nisu hospitalizirani.

Najmanje 43 osobe preminule su od korona virusa u Iranu, kazao je zvaničnik Ministarstva zdravstva u subotu, te dodao kako je broj zaraženih širom države sada 593, prenosi agencija Reuters.

„Nažalost, devet osoba je umrlo zbog virusa u posljednja 24 sata. Broj preminulih se popeo na 43. Od petka je potvrđeno kako je 205 novih osoba zaraženo što povećava ukupni broj oboljelih na 593“, kazao je Kianush Jahanpur za državnu TV stanicu.

Reuters podsjeća kako je Iran naredio zatvaranje škola do utorka, a Vlada je produžila zabranu održavanja sportskih takmičenja i koncerata za sedam dana.

Prvi slučaj u Kataru

Iransko Ministarstvo zdravstva u subotu je objavilo kako se Islamska Republika priprema za moguće testiranje „desetaka hiljada osoba“ na korona virus, javlja agencija AP, te dodaje kako ove vijesti ističu zabrinutost u Iranu za moguću epidemiju.

Nekoliko visokopozicioniranih zvaničnika, među kojima su potpredsjednik, zamjenik ministra zdravstva i pet zastupnika je pozitivno na testovima za korona virus zbog čega vlasti pozivaju ljude da ostanu u domovima.

Iranski mediji su u subotu objavili kako je jedan zastupnik, izabran na iranskim izborima 21. februara, preminuo zbog ovog virusa, dodaje Reuters.

Ministarstvo zdravstva Katara u subotu je objavilo kako je potvrđen prvi slučaj zaraženosti korona virusom u ovoj državi, prenosi Reuters, te dodaje kako se u saopćenju navodi da je riječ o 36-godišnjem Katarinu koji se nedavno vratio iz Irana i koji je u stabilnom stanju.

Trenutno je jedina Saudijska Arabija bez infekcije virusom u Zaljevu, a ostale države su ranije objavile kako su osobe sa korona virusom u posljednje vrijeme bile u Iranu ili u kontaktu sa ljudima koji su tamo putovali.

Novi slučajevi koronavirusa u Njemačkoj i Skandinaviji

I evropske zemlje nastavljaju u subotu izvještavati o novim slučajevima zaraze korona virusom, među kojima je četvero zaražene djece u zapadnoj Njemačkoj i zdravstveni radnik u Danskoj. 

Sva djeca pohađala su vrtić u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, saveznoj njemačkoj državi, teško pogođenoj epidemijom korona virusa. Predškolski centar pohađa više od stotinu djece.

Vjeruje se da je virus u centar ‘donio’ odgojitelj predškolske ustanove koja se nalazi blizu nizozemske granice u okrugu Heinsberg, a bio je zaražen virusom. Djeca se dobro oporavljaju, rekli su zvaničnici Heinsberga, prenosi Hina.

I u Bonnu, koji se takođe nalazi u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, već dvije sedmice zatvoren je vrtić nakon što je potvrđeno da je jedan od zaposlenika zaražen virusom. Sada se 185 djece, polaznika vrtića testira na virus, kazala je šefica gradskoga Odjela za zdravstvo. 

Devet slučajeva u Austriji

Austrijske su vlasti u subotu saopštile da je u zemlji već potvrđeno devet slučajeva zaraze. 

Danska je u subotu prijavila treći slučaj koronavirusa u zemlji, pojasnivši da je muškarac zaposlen u Univerzitetskoj bolnici Aarhus vjerojatno zaražen tokom posjete Njemačkoj.

Radio je u klinici za kožne i spolne bolesti te je boravio na konferenciji u Muenchenu, gdje je bio u kontaktu italijanskim državljaninom za kojega se ustanovilo da je zaražen.

I Finska je evidentirala tri slučaja zaraze. Najnoviji slučaj je žena koja je posjetila sjevernu Italiju, epicentar evropske epidemije. Ona je trenutno u kućnoj izolaciji.

Francuski ministar zdravstva u subotu je izvijestio da je broj potvrđenih slučajeva u toj zemlji porastao na 73 te objavio da su u Francuskoj zabranjena sva javna okupljanja više od 5000 ljudi. 

Italijanske vlasti izvijestile su da se zbog koronavirusa otkazuje nastava u svim školskim ustanovama u Lombardiji, Venetu i Emiliji i Romanji još sedam dana. U toj zemlji preminula je ukupno 21 osoba, a zaraženo je 889.

‘Kritični trenutak’ u Južnoj Koreji

Južna Koreja savjetovala je građanima u subotu da ne napuštaju svoje domove te je upozoreno da se u jeku borbe s korona virusom radi o “kritičnom trenutku”, nakon što je zabilježen najveći dnevni porast zaraženih, s 594 nova slučaja.

Južna Koreja koja sada ima 2.931 slučaj zaraze bori se s najvećim širenjem virusa izvan Kine. Broj umrlih popeo se na 17, piše Hina, pozivajući se na Reuters.

“Molimo vas da ovaj vikend ne učestvujete u javnim događanjima, uključujući vjerska okupljanja i prosvjede”, rekao je zamjenik ministra zdravlja Kim Kang-lip.

Radi se o kritičnom trenutku u obuzdavanju širenja virusa, istaknuo je, dodavši: “Molim vas ostanite u kućama, suzdržite se od izlaska i svedite kontakte s drugim ljudima na najmanju moguću mjeru.”

Od novih slučajeva 476 je iz jugoistočnog grada Daegua, gdje je crkva iz koje se bolest počela širiti, a 60 iz susjedne provincije Sjeverni Gyeongsang, rekao je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Brzo širenje korona virusa potaklo je strahove od pandemije koju Svjetska zdravstvena organizacija još uvijek nije proglasila, ali  je u petak podigla stepen globalnog rizika na “vrlo visok”.

Wizz Air obustavio letove iz CG ka Italiji

Mađarska niskotarifna avio kompanija Wizz Air obustavila je letove na liniji Podgorica – Milano do 2. aprila, zbog mjera koje je donijelo Ministarstvo zdravlja Crne Gore, a u cilju sprečavanja širenja korona virusa u toj zemlji.

“Putnici koji su rezervisali svoje letove u navedenom periodu, bit će automatski obavješteni i u najbržem roku će im biti omogućena alternativna ruta”, saopštila je kompanija, prenosi portal RTCG.

Putnici koji su svoje avio-karte rezervisali direktno na sajtu wizzair.com ili preko aplikacije aviokompanije dobit će obavještenje putem e-maila, u kom će biti ponuđena besplatna rezervacija, vraćanje cjelokupnog novčanog iznosa ili kredit kod ove aviokompanije za buduće letove u iznosu od 120 posto od vrijednosti kupljene karte.

Ranije su obustavljeni letovi iz Crne Gore ka Milanu i Bolonji, a Ministarstvo zdravlja je, zbog trenutne epidemiološke situacije na sjeveru Italije, na prijedlog Instituta za javno zdravlje (IJZ), donijelo naredbu o privremenoj zabrani putovanja ka i iz Crne Gore.

EU ministri o korona virusu tek 6. marta

Ministri zdravstva Evropske unije održat će 6. marta vanredni sastanak o epidemiji korona virusa, izjavio je zvaničnik EU-a.

Ministri zdravstva EU-a održali su početkom februara vanredni sastanak o korona virusu, na kojem su odlučili koordinirati mjere protiv epidemije tog virusa, javio je Reuters, prenosi Fena.

Prema posljednjim podacima, novim korona virusom zaraženo je još 427 osoba u Kini, što je najmanji broj u posljednjih više od mjesec dana, a još 47 osoba je umrlo, saopćile su kineske zdravstvene vlasti.

Tako se broj umrlih od korona virusa povećao na 2.835, navodi Državna komisija za zdravlje.

Wuhan epicentar zaraze

Ukupan broj zaraženih tako je u kontinentalnoj Kini dosad dosegnuo 79.251.

Kineska provincija Hubei, epicentar zaraze, izvijestila je o 45 novih smrtnih slučajeva, od čega je samo u glavnom gradu te provincije Wuhanu bilo 37 smrtnih slučajeva.

I najveći broj novozaraženih u petak u Kini je zabilježen u Hubeiju – ta pokrajina izvijestila je o 423 nova slučaja, od čega samo u Wuhanu 420.

Kad se izuzmu podaci iz te najteže pogođene pokrajine, na području cijele Kine zabilježena su samo četiri nova slučaja zaraze u petak, što je najniža brojka otkad su kineske zdravstvene vlasti počele prikupljati te podatke.

Izvor: Agencije