Vanredni samit EU-a o Brexitu sazvan za 25. novembar

Donald Tusk
Parlamentarna komisija je zaključila da bi se Donald Tusk i njegov tadašnji ministar finansija trebali naći pred sudom (EPA)

Europska unija je spremna i ako Velika Britanija odustane od Brexita, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

“Scenarij bez Brexita još uvijek je na stolu i EU će biti spreman za njega”, prenio je Tuskove riječi britanski Independent.

Prema njegovim riječima, postignuti sporazum je “najbolje što se moglo” s obzirom na “crvene crte” premijerke Therese May i pravila Unije.

Prethodno je najavio da će čelnici 27 zemalja članica EU-a sastati na izvanrednom summitu u nedjelju, 25. studenoga, kako bi razgovarali o nacrtu sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

“Ako se nešto izvanredno ne dogodi, imat ćemo summit Europskog vijeća kako bismo završili i formalizirali sporazum o Brexitu”, rekao je Tusk, nakon što je primio glavnog europskog pregovarača Michela Barniera.

U srijedu navečer britanska Vlada je prihvatila nacrt sporazuma o izlasku iz EU-a, ali sada ga treba prihvatiti još i britanski parlament, a na europskoj strani čelnici 27 država članica.

Članice analiziraju sporazum

Tek tada sporazum može ići u proces ratifikacije.

“Sporazum se sada analizira u svim državama članicama. Do kraja tjedna veleposlanici zemalja članica će se sastati kako bi ocijenili sporazum. Nadam se da neće biti puno komentara. Oni će također razgovarati o mandatu Europskoj komisiji da dovrši zajedničku političku deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine”, rekao je Tusk, kako prenosi Hina.

Dodao je da “Komisija namjerava donijeti deklaraciju o budućim odnosima u utorak”.

“Nakon toga zemlje članice će imati dva dana za analizu i onda ne bude li ničeg nepredviđenog, održat će se summit”, objasnio je Tusk redoslijed zbivanja u sljedećih nekoliko dana.

Britanska premijerka Theresa May u srijedu dobila potporu ministara za nacrt sporazuma o Brexitu, a u četvrtak pokušava uvjeriti parlament da ga prihvati.

May izjavila je u srijedu navečer nakon maratonske sjednice vlade posvećene nacrtu sporazuma o Brexitu da je to “najbolje što se moglo ispregovarati” te da je vlada odlučila da treba podržati taj sporazum.

Najavila je da će dati izjavu u parlamentu u četvrtak.

May vjeruje u ispravnost odluke

“Čvrsto vjerujem glavom i srcem da je ovo odluka koja je u najboljem interesu cijelog Ujedinjenog Kraljevstva”, zaključila je May.

Zasad se ne zna kada bi parlament mogao glasovati o sporazumu.

Za potvrdu sporazuma u parlamentu May je potrebno oko 320 od 650 glasova.

U međuvremenu je ministar za Brexit Dominic Raab podnio u četvrtak ostavku, nakon što je prije njega to učinio i ministar za Sjevernu Irsku Shailsh Vara, što je istaknulo u prvi plan izazov s kojim će biti suočena premijerka Theresa May u pokušaju da dobije potporu parlamenta za svoj nacrt sporazuma o Brexitu.

Izvor: Agencije