Vanredni samit EU-a o Bjelorusiji bit će održan u srijedu

Michel: Nasilje prema demonstrantima nije prihvatljivo (EPA)

Vanredni sastanak na vrhu 27 čelnika EU-a o stanju u Bjelorusiji bit će održan u srijedu, rekao je predsjednik Evropskog vijeća, dok se šire protesti u toj zemlji kako bi se predsjednika Lukašenka nagnalo na ostavku. 

“Bjeloruski narod ima pravo odlučivati o svojoj budućnosti i slobodno birati svog predsjednika. Nasilje prema demonstrantima nije prihvatljivo i ne može se trpjeti”, poručio je Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća na Twitteru.

Zbog pogoršanja stanja Michel je odlučio sazvati samit već u srijedu putem videokonferencije, doznaje se od evropskog izvora.

Sastanak na vrhu počet će u srijedu u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP. Prvobitno je bilo planirano da se o situaciji u Bjelorusiji razgovara krajem augusta u Berlinu, u prigodi sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, ali se kriza u međuvremenu pogoršala.

Njemačka zaprijetila proširenjem sankcija

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, suočen s najvećim protestima od dolaska na vlast 1994. godine, ovog je vikenda dobio podršku Moskve, historijskog saveznika, uprkos čestim napetostima između dviju zemalja.

Njemačka, koja predsjedava Evropskom unijom, zaprijetila je da će proširiti sankcije koje su već na snazi protiv bjeloruskih čelnika, nakon nasilja nad demonstrantima koji su tražili Lukašenkov odlazak zbog njegovog spornog reizbora.

EU je u petak odlučio sankcionirati represiju u Bjelorusiji na sastanku ministara vanjskih poslova 27 zemalja.

Utvrdit će se lista osoba optuženih za organiziranje i provođenje represije u Bjelorusiji koja će biti podnesena zemljama članicama na odobrenje, odlučili su ministri u petak.

Bjelorusija je i dalje pod embargom na prodaju oružja i opreme koja bi se mogla koristiti za gušenje protesta. Za četiri osobe već je zabranjen boravak u EU-u, a imovina im je blokirana od 2016. Na listu će biti uvrštena nova imena.

Izvor: Agencije