Vanredne mjere zbog zagađenosti zraka u cijeloj regiji

Zrak je jutros bio vrlo zagađen u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Beočinu... (EPA)

Višednevna zagađenost zraka u Srbiji i regiji nagnala je državne vlasti u Srbiji da organiziraju hitni sastanak kako bi se analiziralo stanje i mjere koje se preduzimaju, dok je u Bosni i Hercegovini (u Sarajevu, koje danima kotira kao vodeći grad po zagađenju u svijetu) to prepušteno kantonalnim vlastima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sazvala je za danas hitni sastanak u vezi s kvalitetom zraka i mjerama koje se preduzimaju, prenose beogradski mediji i dodaju da su na njega pozvani ministri životne sredine, zdravlja i energetike, Agencija za zaštitu životne sredine, Republički hidrometeorološki zavod, predstavnici Grada Beograda, MUP…

Portal B92 navodi da je glavno pitanje proteklih dana koje zaokuplja građane Srbije je li gusta magla koja ih obavija samo magla ili je riječ o zagađenosti zraka.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, jutros je zrak bio “jako zagađen” u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Beočinu.

Najviši, peti stepen zagađenosti, prema mjerenjima agencije, registriran na mjernim stanicama Novi Beograd i Stari grad, dok je u četvrtoj kategoriji “zagađen” na stanici Mostar, piše B92.

Da je zrak u prijestonici Srbije loš pokazuju i podaci portala waqi.com, koji mjeri zagađenost na globalnom nivou, a isto važi i za Novi Sad, Niš, Valjevo i Kosjerić. Prema podacima tog portala, zrak u Valjevu i Kosjeriću bio je u “ljubičastoj zoni” (veoma nezdrav), dok su ranije tokom jutra Valjevci udisali zrak koji je bio označen kao “opasan po zdravlje”.

Preporuke za stanovnike Zagreba

Direkcija civilne zaštite Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske objavila je u srijedu preporuke za stanovništvo zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM10) na mjernoj stanici Zagreb-3 u Dugavama, pri čemu se prvenstveno preporučuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku.

“Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ zaprimljena je obavijest o preporukama za stanovništvo grada Zagreba, vezano za povišene satne vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM10) na mjernoj postaji Zagreb-3 (Dugave), gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 μg/m3“, navodi se u saopćenju Direkcije.

Izdali su preporuke za osjetljive grupe stanovnika hrvatske prijestonice u kojima se savjetuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku. 

“Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i slično”, navodi se u saopćenju.

Osim toga, savjetuje se korištenje javnog gradskog prijevoza te izbjegavanje korištenja ličnih automobila i ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa.

Također se preporučuje izbjegavanje grijanja na čvrsta goriva.

I dalje ‘uzbuna’ u Sarajevu

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove bh. Kantona Sarajevo nakon proglašenja epizode “uzbuna” u Kantonu Sarajevo, koja je na snazi od 11. januara zbog prekomjernog zagađenja zraka, pojačali su kontrolu pravnih subjekata i objekata fizičkih osoba, a s obzirom na trenutno stanje organizirana su dežurstva i tokom vikenda, navodi agencija Fena.

Preduzimaju se i ostale mjere iz nadležnosti inspektora i provode kontrole čistoće javnih površina i saobraćajnica u KS-u, kontrole gradilišta koja su obavezna obustaviti grube građevinske radove, te subjekata koji za zagrijavanje i proizvodni proces koriste čvrsta goriva i teška lož-ulja.

U KS-u zabranjeno je kao gorivo koristiti teška ulja kod kojih sadržaj sumpora prelazi jedan posto mase, a zabrana se odnosi i na prodaju i upotrebu uglja koji ima ukupni sadržaj gorivog sumpora iznad jedan posto, te toplotnu moć nižu od 12.000 kJ/kg.

Vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo zakazana je za petak povodom višednevnog visokog zagađenja zraka u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Na sjednici će se analizirati koliko su poštivane interventne mjere, usvojene za pojedine nivoe zagađenosti, te naći nova rješenja koja će umanjiti štetu visoke emisije štetnih materija u zrak.

Iz Kantona Sarajevo također podsjećaju građane da je na snazi epizoda “uzbuna”.

Izvor: Agencije