Vanredna sjednica WHO-a o virusu ‘Zika’

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) održat će danas posebnu sjednicu zbog širenja virusa “Zika” koji se dovodi u vezu s hiljadama beba širom Latinske Amerike i Kariba rođenih s nedovoljno razvijenim mozgom.

Generalna direktorica WHO-a Margaret Chan obratit će se Izvršnom odboru WHO-a u Ženevi, nakon što su države u srijedu preduzele korake kako bi zaustavile prenošenje virusa za koji se sumnja da uzrokuje mikrocefaliju.

Sjedinjene Američke Države su objavile da će, u pokušaju da onemoguće širenje virusa, spriječiti ljude koji su boravili u spornim regijama da dobrovoljno daju krv, prenosi Srna.

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff je izjavila da njena zemlja mora “krenuti u rat” protiv komaraca koji prenose ovaj virus, s fokusom na sprečavanju razmnožavanja ove vrste insekata.

Opstanak komaraca

Komarci opstaju u gusto naseljenim tropskim oblastima, te je Rousseff pozvala na eliminaciju stajaćih voda u kojima insekti žive i razmnožavaju se.

Američki istraživači su pozvali WHO da preduzme brzu akciju.

Istraživači s Univerziteta Georgetown zatražili su od Margaret Chan da sazove posebnu sjednicu na kojoj bi se sastali stručnjaci iz oblasti zaraznih bolesti kako bi se moglo razmotriti proglašenje zdravstvene krize zbog virusa “Zika”.

Rukovodstvo WHO-a priznalo je prošlog aprila da je počinilo ozbiljne greške u upravljanju epidemijom ebole, kada je na prostoru tri zapadnoafričke zemlje umrlo više od 10.000 ljudi.

Prema nekim tvrdnjama, spora reakcija WHO-a uvjetovala je najveću registriranu epidemiju ebole u svijetu u historiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije