Vanessa-Mae, od violinistkinje do skijašice

Ako se plasira u Soči, Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson postala bi tek druga osoba koja predstavlja Tajland na zimskim Olimpijskim igrama (Reuters)

Violinistkinja Vanessa-Mae zaustavila je svoju karijeru na godinu dana i priprema se za novu ulogu – predstavljanje Tajlanda na Zimskim Olimpijskim igrama u ruskom Sočiju u februaru naredne godine, gdje bi nastupila kao skijašica, prenosi agencija Reuters.

Vanessa-Mae (34) sada marljivo trenira kako bi se izborila za nastupe na najmanje pet međunarodno priznatih takmičenja, kako bi se plasirala na Igre i takmičila u veleslalomu i eventualno slalomu.

„Ljudi se mnogo iznenade kada me vide na skijama, ženu koju svira klasičnu muziku na violini, koja dolazi sa Orijenta i koja je cijeli život boravila u gradu“, kazala je za Reuters tokom telefonskog intervjua.

„No ja sam od 14. godine sanjala da budem skijašica. Ovo je nešto čemu sam zaista posvećena.“

Violinistkinja je državljanka Velike Britanije, ali posjeduje i tajlandski pasoš. Rođena je u Singapuru, majka joj je Kineskinja, a otac Tajlanđanin. Ipak, odrasla je u Engleskoj kada joj se majka ponovo udala, a očuh joj je bio Britanac.

Stopama Nagvajare

Ukoliko se uspije plasirati, Vanessa-Mae, čije puno ime glasi Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson, postala bi tek druga osoba koja predstavlja Tajland na zimskim Olimpijskim igrama.

Akademik Prawat Nagvajara je predstavljao ovu azijsku državu u nordijskom skijanju 2002. godine u Salt Lake Cityju i četiri godine kasnije u Torinu.

„Želim se takmičiti za Tajland, jer postoji dio mene koji nikada nije zasijao, a to je tajlandski dio. Moj otac, kao i većina Tajlanđana, nikada nije skijao, ali je veoma uzbuđen zbog činjenice da ovo radim za Olimpijski komitet Tajlanda“, rekla je umjetnica.

Vanessa-Mae je počela skijati sa četiri godine, ali joj je muzika uvijek bila prioritet. Međunarodni, profesionalni debi sa violinom imala je sa 10 godina, a u svijetu je postala poznata kada se otrgnula tradiciji i izmiješala pop i klasičnu muziku, uz dodatak glamuroznih nastupa.

Njen prvi album u techno pop stilu „Sviračica Violine“ objavljen je 1995. godine i dostigao je 11. mjesto britanske ljestvice najboljih albuma. Od tada nije išla na turneje, a novi album nije objavila od 2004. godine.

Vanessa-Mae izjavila je kako je uvijek željela imati više vremena za svoju drugu strast, skijanje, pa je zato 2009. godine preselila u švicarsko odmaralište Zermatt, gdje se sada priprema za OI. Nada se kako će prvi nastup na međunarodnim takmičenjima upisati do aprila.

Slobodno od muzike’

Glasnogovornica Međunarodne skijaške federacije (FIS) Riika Rakic kazala je kako je Vanessa-Mae jedna od pet aktivnih sportaša i ima licencu da se takmiči za Tajland, no treba joj najmanje pet nastupa na FIS takmičenjima i određen broj bodova kako bi se kvalificirala na ZOI u Sočiju.

„Ima cijelu godinu pred sobom kako bi se kvalificirala, pred njom je dosta takmičenja i dosta opcija“, istakla je Rakic.

Vanessa-Mae je izjavila kako zna da će biti teško doći do Igara, ali je dala sebi godinu dana „slobodno od muzike“ kako bi izborila plasman, te dodala kako je uvijek bolje radila kada je imala neki rok.

„Kada je riječ o muzici, ja sam perfekcionista. No, kada govorimo o skijanju, nemam iluzija o osvajanju podijuma, ili da budem među 100 najboljih na svijetu“, kazala je.

„Naravno da postoji rizik od povrede, no život je prekratak i morate sve iskoristiti i pokušati. Sam plasman na Olimpijske igre bilo bi ispunjenje sna za mene.“

Kada se završe Igre u Sočiju, planira se vratiti muzici.

„Vrijeme je za novi album, no naredni period će mi dati neki drugačiji pogled. Ispunjavanje sna o skijaškim takmičenjima je vrhunski, no najbolji posao na svijetu je onaj na bini kada se stvara muzika“, istakla je Vanessa-Mae.

Izvor: Agencije