Vandaliziran grob Karla Marxa u Londonu

Marx se preselio u London 1849. i tu ostao do smrti 1883. (Reuters)

Grob njemačkog filozofa Karla Marxa (1818–1883) u Londonu vandaliziran je, saopćila je u utorak uprava groblja Highgate.

Najstariji i najosjetljiviji dio spomenika, mramorna ploča na koju su upisana imena pokopanih osoba, nekoliko je puta udarena tupim metalnim predmetom, rekao je Ian Dungavell, šef firme koja se brine za groblje, te dodao da su oštećenja primijećena u ponedjeljak.

“Ciljano je ime Karla Marxa. To nije bio običan vandalski napad na spomenik nego ciljani napad na Marxa”, rekao je Dungavell, prenosi Hina.

Posjetioci plaćaju ulaznicu

Autor Kapitala jedan od je najpoznatijih pokojnika koji počivaju na groblju Highgate u sjevernom dijelu Londona.

Historijskom ironijom, da bi se poklonili autoru Manifesta Komunističke partije i kritičaru kapitalizma posjetioci trebaju platiti ulaznicu.

Marx se preselio u London 1849. i tu ostao do smrti 1883.

Njemački filozof i teoretičar najprije je bio pokopan u grobu svoje supruge, u jednoj maloj aleji, ali je 1956. britanska Komunistička partija postavila novi spomenik s velikim poprsjem i postavila ga na vidljivije mjesto.

Na spomenik 1970. bačena bomba

“Radnici svih zemalja, ujedinite se”, piše na spomeniku.

To nije prvi put da je spomenik oštećen.

Godine 1970. u eksploziji improvizirane bombe otkinut je dio Marxovog lica, a grob je išaran nacističkim obilježjima (“svastike”) i preliven bojom.

Izvor: Agencije