Vandali danima napadaju Carevu džamiju u Foči

Imam Careve džamije prijavio je danas policiji kako je, od 13. do 19. januara, nepoznata osoba ili više njih, oštetila dva stakla na pomoćnom objektu džamije, kao i fasadu (Anadolija)

Na pomoćnim objektima Careve džamije u Foči polupani su prozori i ispisani grafiti nacionalističkog sadržaja, kazao je Salem ef. Ćemo, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Foča.

„Jutros smo na pratećim objektima pored Careve džamije primijetili nanošenje materijalne štete. Dakle, razbijena su dva prozora, oštećena je fasada i ispisano je nekoliko grafita ružnog sadržaja. Ima nekoliko natpisa sa ‘četiri S’ i krstom kao i ‘Partizan šampion'“, istakao je Ćemo, javlja Anadolija.

On je rekao kako se ovo dogodilo kada su mislili da se to u Foči više neće događati.

Na pomoćnim objektima Careve džamije u Foči polupani su prozori

„Slučaj smo prijavili policiji koja je izašla na teren. Nadamo se da će ovo biti posljednji put, a isto tako se nadamo da će se konačno saznati ko je to uradio i ko narušava lijepe odnose u ovom gradu i ne želi da bude kako treba da bude“, pojasnio je Ćemo.

Obaviješten tužilac

Policija radi na identificiranju osobe ili više njih koja je u proteklim danima ispisala uvredljive grafite na objektima u kompleksu Careve džamije u Foči, potvrdila je agenciji Fena glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić.

„O svemu je obaviješten dežurni tužilac koji je ovo krivično djelo okarakterisao kao oštećenje tuđe stvari. Policija radi na identifikaciji izvršilaca“, rekla je Tešić.

Imam Careve džamije prijavio je danas policiji kako je, od 13. do 19. januara, nepoznata osoba ili više njih, oštetila dva stakla na pomoćnom objektu džamije, kao i fasadu, na kojoj su iscrtani krst i ocila, te ispisani grafiti: „Šampion Partizan“ i „Šiš“.

Srušena do temelja

Izdignuta na uzvišenju iznad Foče, Careva džamija godinama je krasila ovaj grad. Tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini srušena je do temelja. Međutim, krajem prošle godine završeni su radovi na njenoj obnovi.

Carevu džamiju je 1501. godine podigao sultan Bajazit II, a u prethodnim ratovima je više puta uništavana.

Medžlis Islamske zajednice Foča je u gradu, 1992. godine imao 12 džamija. Sve su porušene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni. Do sada je obnovljena samo jedna, Atik Ali-pašina džamija.

U toku je izgradnja i čuvene Aladža džamije, koju su srpske vlasti 1992. godine minirale, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima, javlja Anadolija.

Izvor: Agencije