Van Marwijk podnio ostavku

Holandski selektor se smatra najodgovornijim za loš učinak na EURO-u (Reuters)

Dosadašnji selektor nogometne reprezentacije Holandije Bert van Marwijk podnio je ostavku na tu funkciju u srijedu uvečer.

Van Marwijk se odlučio na ovakav potez nakon katastrofalnog rezultata “Lala” na Evropskom prvenstvu (EP) u Poljskoj i Ukrajini, gdje je Holandija završila takmičenje već u prvoj fazi i bez osvojenog boda.

Nakon sastanka Van Marwijka i Nogometnog saveza Holandije (KNVB) odlučeno je da će selektor, čiji ugovor važi do 2016. godine, napustiti tu funkciju.

“Zahvalni smo Van Marwijku”, rekao je direktor KNVB-a, Bert van Oostveen. “Uradio je sjajan posao na Svjetskom prvenstvu (SP) 2010. godine, zbog čega se nalazimo u samom vrhu FIFA-ine rang liste.”

“Naravno da je tužno rastati se od njega, ali moramo biti realni.”

On je na mjesto selektora došao poslije EP-a 2008, a dvije godine kasnije odveo je Holanđane do finala SP-a u Južnoj Africi, a u kojem je, ipak, slavila Španija.

Šezdesetogodišnji stručnjak preuzeo je reprezentaciju od Marca van Bastena, te je pobijedio u 14 uzastopnih utakmica, prije poraza od Španije u finalu Svjetskog prvenstva sa 1:0. 

Holanđani su, također, impresivno odigrali u kvalifikacijama za EURO, u kojima su pobijedili u devet uzastopnih mečeva, prije poraza od Švedske u posljednjoj utakmici kvalifikacija.

Nakon debakla u Poljskoj u Ukrajini, Van Marvijk je rekao da se osjeća najvećim krivcem za ranu eliminaciju.

Izvor: Agencije