Van der Bellen: Logor Mauthausen otvorena rana Austrije

Mauthausen
Logor Mauthausen osnovan je 1938, a u njemu je je bilo zatočeno približno 200.000 ljudi, od kojih je polovina ubijena (EPA)

Mauthausen je “otvorena rana” u povijesti Austrije, izjavio je u utorak predsjednik Alexander Van der Bellen na 75. godišnjicu oslobođenja nekadašnjeg nacističkog logora, istaknuvši da je važno suočiti se s prošlošću kako se strahote više nikad ne bi ponovile.

Tradicionalno, središnja komemoracija povodom obilježavanja oslobođenja logora Mauthausen okuplja više tisuća sudionika iz pedesetak država i preživjele logoraše, no ove godine, zbog mjera suzbijanja pandemije korona virusa, fizičko okupljanje nije održano te se obilježava na mreži ili u vrlo malom krugu ljudi, prenosi Hina.

“Prije 75 godina američke snage oslobodile su Mauthausen i obližnje logore u Gornjoj Austriji, prije 75 godina završio je najveći zločin čovječanstva, a Mauthausen je postao mjesto sjećanja i opomene ‘nikad više'”, rekao je u videoporuci austrijski predsjednik.

‘I Austrijanci su bili počinioci’

Strahote Mauthausena prate Austrijance tri četvrtine stoljeća i taj je logor “otvorena rana” u povijesti Austrije, kazao je on.

Upozorio je da se mora preuzeti odgovornost i brinuti da mladi naraštaji rođeni poslije rata doznaju kako je do toga došlo i što se dogodilo, mladima se mora posredovati budnost, učiti ih da ne zatvaraju oči pred diskriminacijom, protiv koje se treba boriti svim sredstvima, kao i protiv svih oblika netolerancije i nepravde, dodao je.

“Mnogi Austrijanci bili su počinitelji. Progoni i umorstva Židova, Roma, Sinta, svih onih koji su drugačije mislili, boraca pokreta otpora, za sve je njih Mauthausen simbol patnji, sinonim za nezapamćeno”, rekao je Van der Bellen.

Naglasio je da je Mauthausen trajno upozorenje da se nezamislivi zločini, strahote i stradanja ne smiju ponoviti “nikad više”.

Likvidacije pred oslobođenje

“Sjećamo se žrtava nacionalsocijalizma, uz poruku ‘Nikad zaboraviti’, a mi smo posljednji naraštaj koji je imao prigodu susreti se s preživjelima strahota nacističkih logora”, kazao je predsjednik austrijskog Parlamenta Wolfgang Sobotka na komemoraciji održanoj u bečkom Hofburgu, koja je, zbog pandemije, okupila mali broj sudionika.

Logor Mauthausen osnovan je 1938., a u sedam godina postojanja u njemu je bilo zatočeno približno 200.000 ljudi, od kojih je polovica ubijena.

Logoraši su radili u kamenolomu i industriji oružja, a posljednje likvidacije izvršene su neposredno pred oslobođenje 5. svibnja 1945., kada su u logor ušle američke snage.

Izvor: Agencije