Valovi sve veći i razorniji zbog porasta temperature okeana

Rezultati nove studije upućuju na povezanost zagrijavanja okeana i veličine i snage valova (EPA)

Okeanski valovi iz godine u godinu postaju sve snažniji i razorniji, a, po novim istraživanjima, situacija će se s vremenom samo pogoršavati.

Rezultati nove studije upućuju na povezanost zagrijavanja okeana i veličine i snage valova, što znači da s porastom temperature okeana stižu i razorniji valovi, piše portal ScienceAlert.

Okeanski valovi nastaju pod utjecajem vjetra na području između atmosfere i okeana.

Stoga ne treba čuditi da na spektakularne i na mahove zastrašujuće valove utječu promjene klime na globalnom nivou, prenosi Hina.

Pokazatelj globalnog zatopljenja

No, unatoč tome što su naučnici tu vezu prepoznali, nikad nije bilo globalne i sistematske dugoročne studije o tome na koji su način klimatske promjene i snaga valova povezani.

Od ranije je poznato da se brzina vjetra i visina valova u nekim okeanskim predjelima povećavaju, ali su lokalni uzroci te pojave zasad neistraženi.

Španski naučnici sve te pojave konačno su uspjeli povezati u studiji pod nazivom A recent increase in global wave power as a consequence of oceanic warming (Nedavno povećanje snage valova kao posljedica zagrijavanja okeana).

Ističu da studija ukazuje samo na povezanost dviju pojava, pa se ne može reći da klimatske promjene direktno utječu na sve veće i snažnije valove.

No, njihovi podaci pokazuju da su spomenute dvije pojave usko povezane te da se čak mogu iskoristiti za međusobno praćenje.

“Studija pokazuje da globalna snaga vala može biti potencijalno koristan pokazatelj globalnog zatopljenja, slično kao i koncentracija ugljik-dioksida, globalni porast nivoa mora ili globalna površinska temperatura zemlje i okeana”, kaže koautor studije Inigo Losada, građevinski inženjer s Univerziteta u Kantabriji, na kojem je studija izrađena.

Drastične promjene u određenim regijama

Zbog klimatskih promjena postepeno se zagrijavala površina okeana, ali su te promjene utjecale i na globalne obrasce kad je o smjeru vjetra riječ, a posljedica toga jesu snažniji i razorniji okeanski valovi.

Drugim riječima, zagrijavanje okeana utjecalo je na jačanje snage vjetrova koji pušu u određenim regijama, čija su posljedica snažniji i razorniji valovi.

Između 1948. i 2008. snaga valova na globalnom nivou povećala se za 0,47 posto godišnje, ubrzavši se do godišnjeg prosjeka od 2,3 posto nakon 1994.

Premda to na prvi pogled ne djeluje alarmantno, u nekim dijelovima svijeta promjene su drastičnije.

Naučnici predviđaju da će se znatno zagrijavanje površine okeana posebno primijetiti u tropskom dijelu Pacifika, a posljedica toga bit će viši i razorniji valovi u nekim dijelovima centralnog sjevernog Pacifika i Južnog okeana, koji okružuju Antarktik.

Snažnije i češće poplave i erozija

Opasnost od još većih valova ne samo da će utjecati na obalna područja, a to znači snažnije i češće poplave i eroziju, nego i na aktivnosti na okeanima, poput ribolova ili prijevoza tereta.

Ova studija prvi put je omogućila da se snaga vala prepozna kao potencijalno vrijedan pokazatelj klimatskih promjena, koji može pružiti nove uvide u aktuelne klimatske promjene, ali i u one koje su tek pred nama.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature Communications.

Izvor: Agencije