Valls: Zabraniti strano finansiranje džamija

Valls je rekao da bi imame trebalo obučavati u Francuskoj, a ne negdje drugdje (EPA)

Francuski premijer Manuel Valls rekao je da je otvoren za privremenu zabranu stranog finansiranja izgradnje džamija, nakon niza napada u Francuskoj za koje su odgovornost preuzeli sljedbenici grupe Islamska država Irak i Levant.

Valls je u intervjuu dnevniku Le Mond, par dana nakon napada pripadnika ISIL-a na svećenika pred oltarom u crkvi koji je probudio strahove od vjerskih tenzija u sekularnoj Francuskoj, rekao da njegova zemlja mora da uspostavi “nove odnose” sa islamom, prenosi Tanjug.

“Moramo da resetiramo i osmislimo nove odnose sa islamom u Francuskoj”, istakao je Valls, dodavši da je “otvoren prema ideji da – tokom perioda koji tek treba da bude određen – ne bi trebalo da bude stranog finansiranja izgradnje džamija”, prenosi AFP.

Obuka imama

Valls je, također, rekao da bi imame trebalo obučavati u Francuskoj, a ne negdje drugdje.

Francuski premijer je u intervjuu pariškom listu priznao da su francuske vlasti napravile propust kada su jednog od sljedbenika ISIL-a, koji je izveo napad u crkvi i ubio svećenika ranije ove sedmice, pustile na slobodu do početka suđenja uz elektronski nadzor.

Valls je, međutim, naglasio da suci u tom pojedinačnom slučaju ne bi trebalo da bude pozivane na odgovornost za taj “akt terorizma”.

Francuski premijer i ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve našli su se na udaru kritika zbog sigurnosnih propusta zbog kojih vlasti nisu uspele da spriječe tri velika teroristička napada u Francuskoj u proteklih 18 mjeseci, podsjeća francuska agencija.

Izvor: Agencije