Valls: Hitno postići pakt sa islamom

Valls je rekao da treba pomoći islamu u Francuskoj da se otarasi onih koji ga podrivaju (Reuters)

Francuski premijer Manuel Valls izjavio je da je islam našao svoje mjesto u toj zemlji, ali da, pred usponom naoružanih grupa, hitno treba postići pakt sa tom drugom najrasprostranjenijom religijom u Francuskoji.

Pakt sa islamom treba izgraditi posredstvom Fondacije za islam u Francuskoj, rekao je Valls, prenose francuski mediji.

“Islam je našao svoje mjesto u Francuskoj, nasuprot stalnim populističkim napadima desnice i krajnje desnice”, rekao je premijer, dodavši da “to nepodnošljivo odbacivanje islama i muslimana, kao i antisemitske, antikršćanske reči i djela, treba najsnažnije suzbijati”.

Međutim, poslije nedavnih napada u Nici i Saint-Etienne-du-Rouvrayu, Valls poziva i na razboritost pred globalnim usponom naoružanih grupa koji, kako kaže, uzimaju za taoce mnogobrojne muslimane u Francuskoj.

“Nisu svi selefije džihadisti, ali skoro svi džihadisti jesu selefije. Ovaj pakleni mehanizam tjera na stotine pojedinaca, ponekad veoma mladih – muškaraca, žena, dugogodišnjih muslimana ili onih koji su se tek nedavno preobratili – da uzmu oružje u ruke i okrenu ga protiv svoje zemlje”, upozorio je Valls.

Primjer Francuske

Naglasivši da su vlasti bez presedana mobilisane u borbi protiv radikalizacije, premijer ocjenjuje da Francuska treba cijelom svijetu biti primjer kako se islam slaže sa demokratijom.

Valls, koji je u petak za Le Monde rekao da je otvoren za privremenu zabranu vanjskog finasiranja džamija, podsjetio je danas da je prije više od 10 godina osnovana Fondacija za islam u Francuskoj koja može transparentno sakupljati potrebna sredstva.

“Hitno treba pomoći islamu u Francuskoj da se otarasi onih koji ga podrivaju iznutra. U tom cilju, moramo postići istinski pakt sa islamom u Francuskoj, dajući Fondaciji centralno mjesto”, zaključio je francuski premijer.

Izvor: Agencije