Oglasi

Valjevski sud rehabilitirao Nikolu Kalabića

Poništene su sve odluke o konfiskaciji imovine i oduzimanju građanskih prava bivšem četničkom vođi.
Kalabić je prije šest godina, odlukom Osnovnog suda u Valjevu, proglašen mrtvimArhiva

Viši sud u Valjevu rehabilitirao je nekadašnjeg zapovjednika Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini, Nikolu Kalabića i poništio sve odluke kojima mu je bila konfiscirana imovina i oduzeta građanska prava.

Sud je ništavnim proglasio sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svjetskom ratu, donesenim od travnja do listopada 1945. godine, koje se odnose na Nikolu Kalabića.

"Ovom odlukom sud je usvojio zahtev porodice za rehabilitaciju Kalabića [...] Na osnovu odluke Kalabić se smatra neosuđivanim", rekao je danas odvjetnik Goran Branković koji je zastupao zahtjev za rehabilitaciju Kalabićevih nasljednika.

Zahtjev za rehabilitaciju Kalabića podnijela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića jer je strijeljan prije njega, kao i da je stradao iz političkih, nacionalnih, a prije svega ideoloških razloga.

Postupak trajao pet godina

"Na odluku suda, javno tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu koji treba da donese pravosnažnu odluku o rehabilitaciji", dodao je.

Postupak pred Višim sudom trajao je pet godina, a prethodio mu je postupak pred Osnovnim sudom u Valjevu.

Njime je utvrđeno, uz pomoć relevantnih svjedoka iz poratnog vremena, da je Kalabić ubijen u jednoj pećini kod Valjeva i da, prema tome, nije mogao ni izdati svog nadređenog Dragoljuba Dražu Mihailovića.

Viši tužitelj u Valjevu najavio je žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.   

Kalabić je tek prije šest godina proglašen mrtvim odlukom Osnovnog suda u Valjevu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.