Valerie Amos stigla u Siriju

U jednodnevnu posjetu Damsku stigla je šefica humanitarne misije Ujedinjenih naroda (UN) Valerie Amos.

No, bez obzira na njenu posjetu, borbe u Siriji ne prestaju. Režimska vojska izgubila je 70 vojnika u borbama za  pješadijsku vojnu školu u provinciji Halep.

Sirijci trebaju humanitarnu pomoć. Kako im je dopremiti došla je saznati UN-ova šefica humanitarne misije Valerie Amos. U Damasku se susrela sa sirijskim ministrom za nacionalno pomirenje Alijem Haiderom.

Ali, on ne misli da je Amos u Damsku iz čisto humanitarnih razloga.

“Oni moraju dokazati Sirijcima da su njihove namjere isključivo humanitarne, a ne političke”, kazao je Haider.

Jednodnevnu posjetu sirijskoj prijestonici Amos je iskoristila i za susret sa sirijskim ministrom vanjskih poslova. Walid al Muallem je poručio da Sirijci pate zbog sankcija koje su uvedene režimu Bashara al-Assada.

UN je početkom decembra povukao 25 od ukupno 100 međunarodnih humanitarnih radnika iz Sirije.

Povučeni su uz objašnjenje da su njihovi životi,  rasplamsavanjem sukoba u Siriji, u opasnosti.

Kontrola nad školom

Borci opozicije objavili su kako su preuzeli kontrolu nad pješadijskom školom sirijske vojske u predgrađu Halepa nakon više od 20 dana borbi sa snagama Vlade.

Slobodni nacionalni skup

Sirijski opozicioneri saopćili su u subotu u Ammanu da su formirali “Slobodni nacionalni skup” kako bi sačuvali državne institucije nakon pada Assadovog režima.

“Formirali smo ‘Slobodni nacionalni skup’ da sačuvamo oko 1,5 miliona zaposlenika u institucijama sirijske države”, objasnio je Abdo Husamedin, bivši zamjenik siirjskog ministra za naftu, koji je u martu 2002. godine pobjegao u Jordan.

Uprava ovog skupa, koja se sastoji od sedam ličnosti, bit će u Dohi, a predsjednik će biti bivši premijer Rijad Hijab, koji je u augustu prešao s porodicom u Jordan.

Tridesetak ličnosti iz redova opozicije, među kojim i članovi Sirijske nacionalne koalicije (SNK), glavne opozicijske formacije, prisustvovali su osnivačkom skupu.

Škola se nalazi u strateški važnom gradiću Msalamiyyah, nedaleko od glavne ceste koja povezuje Halep sa sjevernim predgrađima.

“Škola je bila vojna baza režima. Tenkovi, koji su se tu nalazili, korišteni su u napadima na obližnje gradove”, izjavio je aktivista opozicije za Al Jazeeru u subotu.

Škola, koja zauzima teritoriju od oko tri kvadratna kilometra, nalazi se blizu 10 kilometara od centra Halepa, drugog grada po veličini u Siriji.

Pobunjenici su zauzeli nekoliko vojnih građevina širom države tokom proteklih nekoliko mjeseci.

Ovo preuzimanje došlo je uz izvještaje o žestokim borbama blizu ogranka obavještajne službe zračnih snaga u distriktu Zahraa grada Halepa te oko vojnog aerodroma Mingh u predgrađu istog grada.

Izolirana Daraya

U međuvremenu, aktivisti navode kako se tokom subote vode oštre borbe u gradu Daraya, nedaleko od Damaska.

Vojska je poslala pojačanja i pokušava upasti u grad.

“Ovo je 28. grad od kako snage kriminalca al-Assada pokušavaju upasti u grad”, kaže se u saopćenju aktivista iz Daraye.

Zračno i artiljerijsko bombardiranje tokom proteklih sedmica fokusirano je na Darayu i na obližnji grad Mudamiyeh, što je izazvalo strahove o velikoj kopnenoj akciji.

“Daraya ostaje izolirana od ostatka svijeta zbog prekida komunikacija i snabdijevanja električnom energijom. Sa stalnom blokadom dostave goriva, postoji ogromna potreba za brojnim stvarima jer je stigla zima”, navode aktivisti.

Borbe su se u subotu desile i u palestinskom kampu Yarmuk, na jugu Damaska, između pobunjenika i vojske pojačane palestinskim borcima koji podržavaju Assada, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Teško bombardiranje desilo se u gradovima Harasta, Erbeen i Al-Zabani, nedaleko od prijestonice.

Broj izbjeglica

Svakodnevno raste broj izbjeglica. Samo u Libanu ih je više od 150.000. Njih je u subotu posjetio UN-ov visoki predstavnik za izbjeglice Antonio Guterres, koji smatra da izbjeglice trebaju veću pomoć međunarodne zajednice.

“Sirijci u zemlji i sirijske izbjeglice, kao i zemlje koje su ih primile, Jordan, Liban, Turska, Irak, trebaju veću međunarodnu solidarnost i podršku”, rekao je on.

S Guterresom je  u Liban stigla i visoka predstavnica Evropske unije (EU) za humanitarna pitanja Kristalina Georgieva.

Iz Libana je poručeno da sirijske izbjeglice i njihovi domaćini mogu računati na dalju humanitarnu podršku međunarodne zajednice.

Guterres i Georgijeva izrazilu su zabrinutost zbog svakodnevnog rasta broja izbjeglica, koji ima negativan pritisak na ekonomiju susjednih zemalja.

Izvor: Al Jazeera i agencije