Valdorfska pedagogija u sarajevskim školama?

Posljednjih godina minimalan broj bodova na intervjuu bio je tri, a maksimalan devet (Al Jazeera)

Piše: Vedrana Maglajlija

Gumene čizme uprljane blatom i različita imena na vrećicama koja su djeca uz pomoć odgajateljica sama izvezla od vune stoje na ulazu sarajevskog vrtića Jabuka, okruženog zelenilom bez puno gradske buke.

U bašti ispred, na ljuljaškama i toboganima izrađenim od drveta, između biljaka koje su sama posadila, djeca se igraju u pijesku. Boravak u prirodi i predmeti prirodnog porijekla bitan su dio odgoja ovih mališana, jer se u vrtiću primjenjuje ‘valdorfska’ pedagogija.

“Mi djeci ne branimo ni da se igraju sa pijeskom, zemljom, kada je kiša ne branimo im da šljapkaju po lokvama i da iskuse šta to znači biti mokar, i da je hladno i toplo. Oni zajedno sa odgajateljicom jednom sedmično mijese hljeb i pojedu ga sa začinskim biljem kojeg su sami u bašti posadili i ubrali. Kroz takve jednostavne procese rada, djeca uče da razlikuju od čega je šta nastalo, sposobnost koja će im trebati za cijeli život”, opisuje jednu od primjene valdorfske pedagodije direktorica i odgajateljica u vrtiću Leila Kostić.

Slikanje voštanim bojama kontrolisanog porijekla, modeliranje domaćim pčelinjim voskom umjesto plastelinom, filcanje vunom, sviranje harfe i frule, pjevanje bez CD playera te igranje jednostavnim igračkama od prirodnih materijala bez puno obrisa, kako bi djeca mogla maštom kreirati idealan izgled lutke – još su neke metode specifične za ovaj vrtić koji u Sarajevu postoji već 16 godina.

Igralište i bašta u valdorfskom vrtiću Jabuka

Valdorfska škola u Zagrebu osnovana je 1993, a u Rijeci djeluje već 16 godina. Prije 18 godina pokrenut je i dopunski studij za valdorfsku naobrazbu odgajatelja i učitelja, gdje se usavršavaju i pedagozi iz BiH.

Interes roditelja i popunjenost razreda su sve veći, ističe Gordana Brzaj, direktorica osnovne valdorfske škole u Rijeci, dodajući da zbog toga trenutno traže veće prostorije.

“Sada je u školi svih osam razreda te 54 učenika. Ove godine posebno smo zadovoljni jer ima sve više upita za upise u sve razrede za narednu školsku godinu, a za prvi razred imamo 16 prijavljene djece.”

Učenici imaju redovne predmete koji postoje i u državnim školama, kao što je maternji jezik, matematika, biologija, fizika, ali pored toga od prvog razreda se izučava i ručni rad, sviranje flaute, engleski i njemački jezik, euritmija (umjetnost pokreta), od petog razreda umjetnička obrada drva, od šestog vrtlarstvo.

Osim toga, kako dodaje Brzaj, uvedena je i zoologija, botanika, mineralogija, astronomija, koje se izučavaju uz mnogo eksperimenata.

Valdorfsku pedagogiju opisuje kao „učenje glavom, srcem i rukama“ gdje je ključna riječ sloboda, odnosno pravo čovjeka da razvije svoje sposobnosti i primjeni ih u životu.

“Teži se tome da se odgoji čovjek, da prepoznate i njegujete u djetetu kompetencije da kada bude odrastao čovjek bude sposobno da ima ideale i da ih primjeni u praktičnom životu. Svi znamo puno ljudi u okolini koji dosta toga znaju, ali nisu sposobni da to primjene”, objašnjava Leila Kostić iz vrtića Jabuka. 

Izvor: Al Jazeera