Valcke:Brazil nema izbora, mora biti spreman

Tri mjeseca su do početka Mundijala i poput uzbudljive završnice neke utakmice svi očekuju kako će završiti radovi na infrastrukturi u Brazilu.

U ekskluzivnom razgovoru za Al Jazeeru generalni tajnik FIFA-e Jerome Valcke kaže kako očekuje najbolje. 

Posljednjih godinu dana više je proveo obilazeći gradilišta u Brazilu, nego u sjedištu organizacije u Zurichu.

“Spremno, ne savršeno”

Ovih dana pokušava napraviti posljednji pritisak na domaćine da radove privedu kraju. “Brazil mora biti spreman. Nemaju izbora. Nama ne treba da sve bude savršeno”, rekao je Valcke.

Na pitanje znači li to da će sve što je zamišljeno biti gotovo na vrijeme, Valcke kaže da to nije cilj. “Nama treba da sve vezano za održavanje Mudijala bude spremno”, kaže Valcke.

Hrvatska i Brazil još nisu sigurni hoće li se Mundijal otvoriti utakmicom na stadionu u Sao Paulu. Navodno, radovi na stadionu trebali bi biti gotovi 15. travnja.

“Moramo požuriti. Ali kada kažem mi, ne mislim samo na FIFA-u. Tu ubrajam Vladu Brazila, upravu Grada Sao Paula i lokalni organizacijski komitet”, objašnjava generalni tajnik FIFA-e.

To što Brazil ne uspijeva sve stići na vrijeme, dijelom je krivica i FIFA-e, koja domaćine sve više bira prema političkoj, a ne sportskoj i infrastrukturalnoj osnovi.

Oduzimanje turnira samo u pravoj krizi

“Nije fer ljutiti se na FIFA-u. Ne možete reći: ‘Hej, FIFA, vidite šta se događa u Brazilu. Morate promijeniti navike ljudi u toj zemlji’. Možemo reći da država radi neke stvari protiv FIFA-inih pravila, da neke stvari nisu u skladu s etikom ili da su protiv FIFA-inih principa.”

Ali, može li država domaćin prevršiti sve mjere?

“Da bi se organizatoru oduzeo turnir, to mora biti prava, prava kriza koja bi ugrozila Svjetsko prvenstvo. Naprimjer, da država nije sigurna i da time što dovodite ljude u tu državu ugrožavate njihovu sigurnost”, tumači Valcke.

I dok se čeka Mundijal u Brazilu, FIFA-u očekuje nova teška odluka – potvrda da će Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine biti prebačeno u zimski termin.

Izvor: Al Jazeera