Oglasi

Val hladnoće u Evropi odnio više od 60 života

Očekuje se da temperatura narednih dana u nekim dijelovima Evrope dosegne minus 40.
Od novembra je u Poljskoj preminula 71 osobaEPA

Hladni talas koji je zadesio Europu posljednjih dana odnio je više od 60 žrtava, najviše u Poljskoj, Rumuniji i balkanskim državama.

Od utorka je u Poljskoj šest ljudi umrlo od smrzavanja, a zvaničnici kažu kako se broj žrtava smrzavanja od 1. novembra 2016. godine popeo na 71.

Zbog toga je poljska policija apelirala na ljude da pomažu najugroženijima, naročito beskućnicima, ali su apelirali i na djecu i starije da ne izlaze iz kuća zbog zagađenja zraka koje su izazvali energenti koje neka domaćinstva koriste za grijanje.

Pomoć izbjeglicama

U Makedoniji su prijavljena tri smrtna slučaja, a u Albaniji jedan zbog hipotermije, dok je u Slovačkoj šestoro umrlo.

U Bosni i Hercegovini i Srbiji prijavljena su po dva smrtna slučaja i jedan na Kosovu.

Prethodna 24 sata u Rumuniji je šestoro umrlo od hladnoće, dok su u Grčkoj izbjeglice i migranti prebačeni u montažne kuće i pokrivene šatore. U toj državi će izbjeglice koje borave u prihvatilištima na otocima u lošim uvjetima najvjerovatnije biti prebačeni u kuće i hotele.

Zbog snijega su otkazani letovi u Solunu, dok je u nekoliko dijelova Grčke proglašeno vanredno stanje. U Atini su zatvorene škole, dok je više od 10 skloništa otvoreno za beskućnike.

U Istanbulu se zbog snijega i snažnog vjetra urušila nadstrešnica džamije kada je poginula jedna osoba i povrijeđeno više od 10.

Zbog hladnoće preminule su 24 osobe u istočnoj Ukrajini i još 10 u Bjelorusiji.

Najhladniji Božić

U međuvremenu, saobraćaj Dunavom između Rumunije i Bugarske je obustavljen, a u dijelovima Rumunije škole i dalje ne rade.

Proteklog vikenda i u Rusiji je zabilježen najhladniji Božić u posljednjih 120 godina.

Međunarodni komitet Crvenog križa upozorio je građane da se dobro zaštite od ekstremno niskih temperatura koje su zahvatile Europu i da ne izlaze napolje bez prijeke potrebe.

Oni su građanima savjetovali da naprave zalihe hrane, vode i prate vremensku prognozu.

Očekuje se da temperatura narednih dana u nekim dijelovima Europe bude i minus 40.

Izvor: Agencije