Vakcina protiv tuberkuloze možda štiti medicinsko osoblje od korona virusa

Istraživači su oprezni i još ne mogu sigurno potvrditi da BCG štiti od korona virusa (EPA)

Može li vakcina protiv tuberkuloze BCG, koja se odavno koristi, zaštititi medicinsko osoblje od bolesti COVID-19? Dok su za izradu vakcine namijenjene isključivo protiv korona virusa potrebni još mjeseci, neke studije istražuju moguće zaštitno djelovanje vakcine protiv tuberkuloze.

“Već desecima godina znamo da BCG ima nespecifične korisne učinke, što znači da štiti i od drugih bolesti, a ne samo od tuberkuloze, protiv koje je proizveden”, rekao je Camille Locht, voditelj istraživačkog odjela u Pasteurovom institutu u Lilleu, za France-Presse.

Djeca vakcinirana BCG-om manje boluju od drugih respiratornih bolesti, a ta vakcina primjenjuje se za liječenje nekih vrsta raka prostate i mogla bi štititi od astme i autoimunih bolesti, kao što je dijabetes tipa 1, prenosi Hina.

Pretpostavlja se da bi vakcina protiv tuberkuloze mogla slično djelovati na korona virus, bilo smanjenjem rizika od zaraze, bilo ublažavanjem težine simptoma.

Djelovanje vakcine

Medicinskom osoblju “takav pristup trebao bi najviše koristiti”, misli Locht, koji dovršava protokol o kliničkom ispitivanju u Francuskoj jer su oni, između ostalih, “najizloženiji riziku od obolijevanja” i zato ih je važno zaštititi.

No, istraživači su oprezni i još ne mogu sigurno potvrditi da BCG štiti od korona virusa.

“Upravo je to razlog sudjelovanja u ovom istraživanju”, ističe Mihai Netea, profesor eksperimentalne medicine na Medicinskom institutu Univerziteta Radboud (Nijmegen) u Holandiji, koji je prije dvije sedmice izvijestio o početku kliničkog ispitivanja u saradnji s Univerzitetom u Utrechtu, kojim je obuhvaćeno 1.000 zdravstvenih radnika (500 će ih primiti vakcinu, a 500 placebo).

“Bude li manje ljudi u grupi koja prima BCG vakcinu koji zbog bolesti ne mogu raditi, bit će to dobar rezultat”, dodaje taj priznati stručnjak za “uvježbani imunitet”.

Prekomjerna reakcija

Taj pojam novijeg datuma znači da naš stečeni imunosni sistem (koji razvija antitijela) nije jedini koji pamti. I naš urođeni imunosni sistem može se pripremiti za uspješniju borbu s prijetnjama, prije svega zahvaljujući živoj ublaženoj vakcini, kao što su BCG i vakcina protiv rubeole.

Kod bolesti COVID-19, osim virusne zaraze, događa se i težak oblik prekomjerne imunosne reakcije uz nekontrolirano stvaranje proupalnih proteina, citokina.

“Vakciniranjem, prije svega BCG-om, mogla bi se bolje kontrolirati ta upalna imunosna reakcija”, kaže Laurent Lagrost, stručnjak u francuskom Državnom institutu za zdravlje i medicinsko istraživanje (INSERM), koji radi na povezanosti upala i imunosnog sistema.

Vakcina djeluje kao “vojna vježba u vrijeme mira” kako bi se “uspješno savladao neprijatelj u vrijeme rata”, kazao je Lagrost.

Izvor: Agencije