Oglasi

Vakcina Oxforda mogla bi pružiti ‘dvostruku zaštitu’ od korona virusa

Istraživači u Oxfordu vjeruju da su napravili iskorak u razvoju vakcine protiv korona virusa.
Ispitivanja na ljudima pokazala su obećavajuće rezultateEPA

Vakcina koje se razvija na Univerzitetu Oxford jedna je od vodećih kandidata u globalnoj utrci za zaštitu od korona virusa.

Istraživači u Oxfordu vjeruju da su napravili iskorak u razvoju vakcine protiv korona virusa.

Izvještava se da su ispitivanja na ljudima pokazala obećavajuće rezultate, nakon što je tim otkrio da bi vakcina mogla pružiti "dvostruku zaštitu" protiv virusa.

Uzorci krvi uzeti od dobrovoljaca u ispitivanjima prve faze pokazali su da vakcina potiče tijelo na stvaranje antitijela i T-stanica, prenosi Fena, pozivajući se na izvještaj objavljen u listu The Daily Telegraph.

‘Na tragu’ vakcine

T-ćelije (ćelije koje imaju ulogu da prepoznaju strano tijelo i urade sve da ga "unište") najzaslužnije su za imunološki odgovor tijela.

Izvor je za novine rekao da će kombinacija "ljude sigurno sačuvati".

Vakcina je jedna od više od stotinu koje su u razvoju u svijetu.

Korona virus, koji se i dalje širi, zarazio je više od 13 miliona ljudi, a najmanje 582.000 oboljelih je umrlo.

David Carpenter, predsjednik Odbora za istraživačku etiku u Berkshireu, koji je odobrio ispitivanje u Oxfordu, rekao je da je tim za vakcinu "apsolutno na tragu".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.