Vajgl pozvao makedonske političare na jedinstvo

Rezultat referenduma je razotkrio 'kontradiktornu situaciju u današnjoj makedonskoj politici', navodi Ivo Vajgl (EPA)

Izvjestitelj Evropskog parlamenta za Makedoniju, slovenski eurozastupnik Ivo Vajgl, pozvao je u makedonske političare da se ujedine oko projekta evropske i euroatlanske budućnosti Makedonije, nakon referenduma na kojem je 91 posto birača podržalo sporazum s Grčkom o promjeni ustavnog imena Makedonije, koji bi omogućio napredak države prema eurointegracijama, no na koji je izašlo samo nešto više od trećine onih s pravom glasa.

“Sada je važno da međunarodna zajednica, Evropska unija i NATO i dalje podržavaju Makedoniju na putu u integracije. Ostalo će morati obaviti makedonski političari, koji bi morali biti svjesni da se radi o dugoročnom interesu, ili čak o sudbini makedonskog naroda i države. Ta je činjenica veća i važnija od stranačkih interesa i vjerovatnih ucjena kojima je cilj da se zaboravi na nezakonite postupke prijašnje vlade”, naveo je Vajgl u saopćenju za javnost.

Kako je istakao, većina stanovnika Makedonije podržala je projekt sadašnje Vlade o sporazumu s Grčkom, no “oko pola miliona” potencijalnih birača iz Makedonije koji žive u inostranstvu “praktično se pridružilo bojkotu, svjesno ili zbog obmanjujućih informacija”, čime su, navodi Vajgl, doprinijeli činjenici da na referendumu nije postignuta predviđena zakonska kvota o najmanje polovičnoj izlaznosti.

Kontradiktorna situacija

Tako je rezultat referenduma zapravo razotkrio “kontradiktornu situaciju u današnjoj makedonskoj politici”, u kojoj se svi deklarativno izjašnjavaju za evropsku i euroatlantsku budućnost države, a u isto vrijeme na bojkot referenduma pozivaju i najveća opoziciona stranka i predsjednik države, iako je savjetodavno referendumsko izjašnjavanje u nedjelju bilo “jedna od značajnih stanica na putu Makedonije do cilja”, navodi Vajgl.

Samo 36,5 posto birača s pravom glasa izišlo je na referendum u nedjelju kako bi odgovorili na pitanje: “Jeste li ste za članstvo u EU i NATO-u, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke?”

Da bi referendum bio valjan, odziv je trebao biti 50 posto plus jedan glas, iako je 91 posto onih koji su izišli glasalo za promjenu imena države.

Makedonski premijer Zoran Zaev sada će pokušati ratificirati sporazum s Grčkom o promjeni imena države u nacionalnom Parlamentu.

Referendum nije bio obavezujući, ali zbog njegovog neuspjeha, teško će dobiti dvotrećinsku većinu potrebnu za ratifikaciju.

Izvor: Agencije