Aleksandar Vučić: Potreban je mir da osnažimo Srbiju

Neophodan nam je mir, da Srbiju osnažimo, rekao je danas predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić poslije razgovora sa političkim predstavnicima Srba iz regiona, prenosi Tanjug.

“Srbija se nalazi pred velikim političkim iskušenjima u trenutku kada je ekonomija najsnažnija”, rekao je Vučić na pres konferenciji poslije razgovora i dodao da samo mađarska ekonomija može da se mjeri sa srpskom po rastu.

“Pokazao sam da je potrebno vreme da osnažimo Srbiju, da imamo više dece. Moramo strateški da vodimo računa o tome”, upozorava Vučić.

“Nisam ni kukavica ni plašljivac moja molba je da pre svega vodimo račina da je najveći uspeh Srbije koliko dugo može da se čuva mir”, kaže Vučić.

“Bićemo uz svoj narod i to se ne dovodi u pitanje”, istakao je Vučić.

Dodik: “Pređena je crvena linija”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je odlukama Ustavnog suda BiH “pređena crvena linija” i da u Republici Srpskoj “jača saznanje da treba rješavati pitanje statusa”.

“Mi nećemo destabilizovati situaciju. Imamo dosta mogućnosti da branimo svoja prava u institucijama. Na kraju, narod će odlučiti. Tražićemo da se putem odluke naroda, referenduma, odluči o statusu RS”, rekao je Dodik posle sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s liderima Srba iz regiona i s patrijarhom SPC Irinejom.

Ocijenio je da je problem u Ustavnom sudu BiH i stranim sudijama u njemu, koje, prema Dodiku, zajedno s bošnjačkim sudijama glasaju protiv RS.

“Ranije donijeta deklaracija SDA da se uruši RS se primjenjuje tako što su putem odluka Ustavnog suda zašli ne samo u simbole, nego i u imovinu RS-a”, rekao je Dodik.

Dodao je da poništenje ranije sudske odluke da imovina pripada entitetima ima podršku zapadnih zemalja.

Po riječima Dodika, “trenutna konfiguracija Ustavnog suda nije prihvatljiva” i strane sudije “moraju biti odstranjene” iz te najviše sudske instance u BiH.

Saslušali predstavnike srpskog naroda

Patrijar SPC-a Irinej poručio je danas, poslije sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima iz regiona, da samo jedinstveni kao narod mogu da izađu iz velikih kriza.

Patrijarh je čestitao praznik Sretenje i istakao da je ovo veliki dan i zbog susreta sa Srbima koji žive izvan Srbije.

“Ali, nadamo se da živimo istim duhom, mislima i željama za dobro i prosperitet našeg naroda”, rekao je patrijar.

Kaže da su mogli na sastanku da čuju izvještaje pojedinih predstavnika srpskog naroda uglavnom iz Crne Gore i BiH, kao i iz Hrvatske.

“Konstatovali smo da se Srbija nalazi u prilično velikom iskušenju, što nije ništa novo za nas. Odavno smo u problemima i velikim iskušenjima, ali uz pomoć Božiju i uz našu pamet rešavamo probleme i tražimo puteve i načine da kažemo ko smo mi i čiji smo naslednici i da smo verni naslednici naših predaka”.

Irinej ističe, takođe, da je na sastanku kostatovano da je danas potrebno da Srbi budu jedinstveni u najpunijem smislu te riječi.

Dodaje da Srbi nisu veliki narod, ali da mogu da opstanu u ovim prilikama u regionu i svetu samo ako budu jedistvenni i to u dobrom, a ne u lošem.

“To nas je spasavalo i ogmoćavalo da izađemo iz velikih kriza i to će nam pomoći i danas nažalost kada mnoge naše komšiej i moćnici sveta na nas gledaju nekim posebnm pogledom i pretpostavkom o nama”, poručio je Irinej.

Mandić: Pozvan kao dio srpskog naroda

Jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta u Crnoj Gori, Andrija Mandić, izjavio je danas da je zahvalan svim ljudima koji su, kako je rekao, u ovim teškim vremena podržali i stali rame uz rame sa srpskim narodom u Crnoj Gori i eparhijama, koje su dio Srpske pravoslavne crkve u toj državi.

Mandić je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora predsjednka Srbije, Aleksandra Vučića, sa Srbima iz regiona, izrazio zahvalnost i zadovoljstvo odnosom srpskog predsjednika i solidarnošću prema problemu koji imaju Srbi u Crnoj Gori.

Današnjem sastanku u Beogradu, kazao je Mandić, prisustvovao je, jer je pozvan kao dio srpskog naroda u Crnoj Gori, koji je pozvao na uzbunu zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Mi i naša Crkva pozvali smo na uzbunu i naš narod se odazvao. Zahvalan sam svima koji su u ovim teškim vremenima za deo srpskog naroda i eparhija, koje su deo SPC, stali sa nama zajedno rame uz rame”, rekao je Mandić i poručio da Srbi u Crnoj Gori nemaju dileme I da će svoju borbu nastaviti do kraja.

Uzdaju se, kazao je, u Njegoševe reči da “svoje svojega nikada izdat neće”.

Sastanak sa predstavnicima Srba iz regije

Aleksandar Vučić sastao se danas prije podne u Beogradu sa predstavnicima Srba iz regiona, a tema sastanka je situacija u Crnoj Gori i BiH, prenosi Tanjug.

Sastanku u zgradi Predsjedništva prisustvuju patrijarh Irinej, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Tu su i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, lider Prave Crne Gore Marko Milačić, predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević.

Na sastanku su i ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović, Ivica Dačić, Goran Knežević, Aleksandar Vulin, kao i generalni sekretar predsjednika Republike Srbije Nikola Selaković.

Zabrinut za stanje u RS-u

Aleksandar Vučić ranije je rekao da ga veoma brine situacija u Republici Srpskoj i da Srbija ima odgovornost prema srpskom narodu i da će brinuti o njemu ma gdje se nalazio.

Vučić je, povodom situacije u BiH, rekao da je za Srbiju najvažnije da se sačuva mir u BiH i da brine o srpskom narodu, zbog čega Srbija i ulaže u svaku opštinu u Republici Srpskoj.

“Dali smo više novca od svih prethodnih vlasti zajedno i nastavićemo još da ulažemo. Imaćemo sastanak i sa srpskim organizacijama iz Crne Gore, pomoći sve što možemo poštujući ustavni poredak Crne Gore”, rekao je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije