Uživanje u muzeju sladoleda

Tu ledenu i slatku poslasticu uglavnom svi vole.

Tako je i prvi muzej sladoleda u svijetu privukao veliki broj ljubitelja ovog dezerta i, naravno, djece.

Njihovi domaćini su vodeći stručnjaci poznate italijanske kompanije za proizvodnju sladoled mašina Carpigiani u blizini Bolonje.

Tu se već odavno uči i vještina pravljenja sladoleda – na “Gelato univerzitetu”.

Osnovna poruka muzeja sladoleda je jasna – zovite ga gelato, a ne sladoled, jer gelato se pravi ručno, a sladoled fabričkim putem.

Upravo s tim razlikama i tajnama gelata se upoznaju posjetioci muzeja.

Među njima su redovno i mnogobrojna djeca, čije oči upijaju proces pravljenja, na čijem je kraju nezaobilazna degustacija.

Italijanske kompanija za proizvodnju sladoled mašina Carpigiani je vlasnik ovog neobičnog muzeja koji se nalazi kraj Bolonje.

Kultura gelata

“U ovom periodu krize i teškoća mi smo povećali investicije, zato što je situacija na tržištu trenutno stabilna i osjećamo da je pravo vrijeme za investicije kao i mogućnosti za rast”, kaže Palmiro Bruschi iz kompanije Carpigiani Gelato.

“Ove godine investirali smo u Gelato muzej. On je dio toga. Širimo znanje o kulturi gelata i želimo da, ako je to moguće, radimo širom svijeta”, dodao je on.

Muzejska postavka sadrži 20 orginalnih gelato mašina, blizu 10.000 fotografija i dokumenata o njegovoj historiji, koja počinje u vrijeme Rimske imperije.

Osim tradicionalnih ukusa limete, maline ili mente, posjetioci muzeja nakon obilaska mogu probati i neobični gelato s ukusom mortadele.

Od 2003. godine ovdje postoji “Gelato univerzitet”, gdje se uči vještina njegovog pravljenja.

Tokom godina kroz njega je prošlo na hiljade studenata iz cijelog svijeta – pokušavajući da savladaju tajne proizvodnje vrhunskog italijanskog sladoleda.

Izvor: Al Jazeera