Oglasi

Uzgoj lavande i u Srbiji

Nekadašnja menadžerica Tošeta Proeskog, Ljiljana Petrović, odlučila je da se bavi organskom proizvodnjom.

Mediteranska biljka lavanda uzgaja se i u Srbiji. Na tridesetak kilometara od Niša nalazi se jedna od najvećih plantaža lavande na Balkanu. Tamo je bio i Zoran Kosanović. 

Da bi obišla cijelu plantažu ljekovitnog bilja Ljiljana Petrović mora da krene terenskim vozilom.

Miris lavande dočekaće svakoga ko prođe starim putem iz Niša ka Pirotu.

Nakon, kako kaže stresnog posla, nekadašnja menadžerica Tošeta Proeskog odlučila je da se bavi organskom proizvodnjom.

Povratak prirodi

"Imaš obezbeđeno tržište, baviš se organskom proizvodnjom, što znači da čuvaš zemljište, ekologija, sve je to razlog zbog čega bi svako trebalo time da se bavi."

Zbog povratka prirodi, kako kaže, nikada se nije pokajala.

"Ako se budemo vraćali prirodi, ekologiji i čuvali svoje zemljište mislim da ćemo bolje živeti, lepše i mislim da je to pravi put, ne samo za mene nego i za mnoge koji vole prirodu i žele time da se bave."

Obronci planina koji okružuju ovaj prostor stvaraju posebnu klimu sličnu mediteransko,j zbog čega je uzgoj lavande moguć i ovde na jugoistoku Srbije.

Plantaža od 30 hektara pod lavandom i još desetak sa drugim ljekovitim biljem jedna je od najvećih plantaža na Balkanu.

Ljubav prema prirodi i organskoj proizvodnji pokazuje i dvadesetjednogodišnja Milica Stanković.

Izvoz u Belgiju

"Od njih pravimo eterična ulja i to se izvozi u Belgiju. Za sada nam dobro ide a videćemo i ubuduće. Ovim poslom se bavim godinu i po dana i nameravam još dugo."

Na svjetskom tržištu, litar ulja lavande košta oko 90 eura, a sa plantaže pored Niša ulje i sušena lavanda stižu na tržišta EU i Amerike.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.