Uzbuna njemačkih manjina zbog krajnje desnice

Demonstrant drži baner na kojem piše '#nikadaviše' tokom protesta ispred sjedišta Slobodne demokratske stranke u Berlinu (EPA)

Njemačke manjinske zajednice koje žive u istočnoj državi Thuringiji podigle su uzbunu nakon političke oluje u kojoj je antiimigrantska krajnja desnica dobila snažnije uporište u regionalnoj politici.

Na lokalnim izborima prošle srijede, političari iz Slobodne demokratske stranke (FDP) i Kršćanske demokratske unije kancelarke (CDU) Angele Merkel radili su sa nacionalističkom Alternativom za Njemačku (AfD) da zbace s te pozicije Bodu Ramelowa iz socijalističke stranke Die Linke.

Kandidat FDP-a Thomas Kemmerich pobijedio je sa samo jednim glasom i postao državni premijer.

Merkel je osudila ovaj debakl, rekavši da je ovaj izbor bio „neoprostiv“.

Nakon pobjede, kako su se kritike gomilale, Kemmerich je dao ostavku da „otkloni mrlju podrške AfD-a za ured premijera“.

Politički šok

Ovaj je razvoj izuzetak u dugogodišnjoj poziciji unutar njemačke politike u kojoj su vodeće stranke odbijale sarađivati sa populističkom strankom AfD, koja baštini antiimigrantski i anti-EU plan i program.

Ova je promjena izazvala šok u političkom pejzažu države, podstaknuvši kancelarku Merkel da poziva na nove izbore, i potaknula je antifašističke proteste od Thuringije do Berlina i Frankfurta.

Daniel Egbe koji je rođen u Kamerunu, živi u univerzitetskom gradu Jeni u Thuringiji već gotovo 30 godina, i jedan od više od 1.000 demonstranata koji su učestvovali na lokalnim demonstracijama.

Egbe, 53-godišnji profesor hemije i osnivač organizacije Afrička mreža za solarnu energiju fokusirane na migrante, rekao je Al Jazeeri: „Niko od nas nije ovo očekivao i razočarani smo u velike političke stranke jer sarađuju sa strankom koja se smatra fašističkom i antiimigrantskom.“

Rekao je da će sada intenzivirati napore u svojoj organizaciji, koja savjetuje i podržava afričke migrante i vodi događaje povezane s Afrikom kako bi promovirali bolju sliku ovog kontinenta unutar lokalne zajednice.

„AfD postaje jača i migrantima je teško živjeti u takvim uslovima“, dodao je on.

„Novi politički događaji prisiljavaju nas da budemo još više uključeni u borbu protiv afrofobije u Jeni. Afrikanci se i dalje suočavaju sa verbalnim neprijateljstvima na ulicama ili na poslu, a prisutna je raširena latentna afrofobija u većini gradskih službi. Imperativ je da sada uradimo nešto pozitivno.“

Porast krivičnih djela

U Njemačkoj se desio porast zločina iz mržnje u novije vrijeme.

Vladine cifre pokazuju da je u prvoj polovini 2019. bilo blizu 9.000 napada ultradesničarskih grupa i pojedinaca – porast od gotovo 1.000 u poređenju sa istim periodom godinu ranije.

Istraživanje iz savjetodavnog centra za žrtve zločina iz mržnje pokazalo je da su 2018. najmanje tri desničarska, rasistička i antisemitska napada dešavala svaki dan u pet federalnih država istočne Njemačke – Brandenburgu, Thuringiji i Saxonyji.

Popularnost AfD-a u međuvremenu raste na istoku države – ova je stranka ostvarila velike pobjede na državnim izborima i u Brandenburgu i Saxonyji prošle godine.

AfD nije prijetnja samo manjinama, ova stranka ugrožava demokratiju u Njemačkoj. Prijetnja je za cijelo njemačko društvo.

Suleman Malik živi u prijestolnici Thuringije  Erfurtu već gotovo 20 godina.

Kao glasnogovornik male muslimanske zajednice Ahmedija, on igra najvažniju ulogu u izgradnji džamije u ovom gradu.

On je rekao Al Jazeeri da je zbog otpora ovim planovima proces gradnje trajao duže od 10 godina.

Imali su problema sa pronalaskom zemljišta i poteškoća u uvjeravanju građevinskih kompanija da preuzmu posao.

Kao jasan znak rasizma, na lokaciju su ostavili mrtvu svinju.

Prijetnje smrću

Malik (33) je rekao: „Mi se svakodnevno suočavamo sa rasizmom ovdje. Pljunuli su me u lice dok sam dijelio religijsku literaturu i na društvenim mrežama redovno dobijam prijetnje smrću. AfD je također organizovao peticije i proteste protiv gradnje.“

Malik je rekao da će ovo biti prva džamija u istočnoj Njemačkoj, kada se kasnije u toku godine završi gradnja.

„Ako AfD dođe na vlast, oni će prijetiti našem demokratskom poretku i postaviti pravila protiv manjinskih zajednica. To bi moglo dovesti do političke katastrofe u državi i dijelovi našeg Ustava kao što su sloboda govora i sloboda vjeroispovijesti, će biti pogođeni“, rekao je on.

„Naše su džamije izgrađene sa svrhom da zbliže ljude i da služe našim susjedima i lokalnom društvu. U prošlosti smo organizovali događaje sa drugim manjinskim zajednicama. I dalje ćemo stajati zajedno.“

Malik sarađuje sa penzionisanim profesorom Reinhardom Schrammom.

Kao predsjednik jevrejske organizacije u Thuringiji, on je među lokalnim pristalicama koje su podržale gradnju džamije.

„Mi smo aktivno uključeni u interreligijsku grupu za diskusiju u kojoj učestvuju Jevreji, kršćani, muslimani i Baha'i. Desničarski ekstremisti koji su danas protiv muslimana sutra će biti i protiv Jevreja. I obratno“, Schramm je rekao Al Jazeeri.

Strah od ponavljanja historije

Za mnoge Nijemce, jedan posebno zabrinjavajući element iz prošlosedmične političke oluje bile su historijske veze sa nacističkom prošlošću ove države.

U Thuringiji su tokom zadnjih dana Weimarske Republike 1930-ih prvi nacistički političari ušli u vladu, a nedugo potom je Adolf Hitler postao kancelar.

Bio je to također prvi put nakon Drugog svjetskog rata da je njemački političar izabran na vrhovnu državnu funkciju zahvaljujući podršci krajnje desnice.

Schramm (76) i njegova majka su jedini preživjeli iz svoje porodice tokom nacističke ere. Kaže da se brine šta će se desiti državi ako se historija ponovi.

„AfD je dijelom kriv za rast mržnje i ubistava i naša je zabrinutost zbog ove stranke velika.“

„Veoma sam tužan zbog trenutnog razvoja jer smo mi Jevreji platili veliku cijenu tokom nacističke ere. To se ne smije nikada ponoviti ni s jednom drugom manjinom.“

„Brinem se za muslimansku manjinu u našoj državi, od kojih će mnogi ostati i nakon haosa rata na Bliskom istoku, i obogatit će njemačko društvo dugoročno i trenutno. I zabrinut sam za cijelu Njemačku. Na kraju rata 1945, nisu samo Jevreji zbrisani, već je i Njemačka bila u ruševinama.“

„AfD nije samo prijetnja manjinama, ova stranka ugrožava demokratiju u Njemačkoj. Prijetnja je za cjelokupno njemačko društvo.“

Izvor: Al Jazeera