Oglasi

Uzbekistan protiv američkih vojnih baza

Uzbekistan je na putu da zakonski zabrani stacioniranje američkih vojnih baza na svom teritoriju.
Zakon 'o koncepciji vanjske politike u Uzbekistanu', koji je predložio Islam Karimov, zabranjuje ovoj zemlji da sudjeluje u vojnim alijansamaReuters - Arhiva

Gornji dom uzbekistanskog Parlamenta odobrio je u četvrtak zakon koji zabranjuje prihvatanje američkih vojnih baza na teritoriju ove bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji, koja graniči s Afganistanom.

Zakon "o koncepciji vanjske politike u Uzbekistanu", koji je predložio predsjednik Islam Karimov i za koji su glasali uzbekistanski senatori, nakon što su ga početkom augusta izglasali poslanici Donjeg doma, zabranjuje ovoj zemlji da sudjeluje u vojnim alijansama i u operacijama održavanja mira u inozemstvu.

"Uzbekistan zadržava pravo da se povuče iz međudržavnih struktura ako one postanu političko-vojni blokovi", rekao je pred senatorima uzbekistanski ministar vanjskih poslova Abdulaziz Komilov prilikom usvajanja zakona, koji još treba biti proglašen.

Krajem juna Uzbekistan je najavio kako se namjerava povući iz Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti, ruskog NATO-a, u kojoj  su Rusija, Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan i Tadžikistan.

Uzbekistan je 2005. godine zatvorio jednu američku vojnu bazu za snabdijevanje američkih trupa stacioniranih u Afganistanu, zbog američkih kritika na račun gušenja pobune u Andidžanu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.