Uzavrele društvene mreže: Tuga, islam i dvostruki standardi

Mnogi u svijetu solidarni s belgijskim narodom nakon napada (Reuters)

Smrtonosni bombaški napadi na glavni grad Belgije, za koje je odgovornost preuzela grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), izazvali su različite reakcije na društvenim mrežama.

Hashtagovi koji se odnose na napade uveliko su korišteni na Twitteru, napadi su spomenuti više miliona puta, a te poruke vidjeli su deseci miliona korisnika.

Na Facebooku su korisnici zamijenili profilne fotografije belgijskom zastavom kako bi iskazali solidarnost sa žrtvama bombaških napada.

Početni postovi fokusirani su na aerodrom Zaventem i stanicu podzemne željeznice Maelbeek, a oni koji su se zatekli na licu mjesta na Twitteru su objavljivali fotografije koje su prikazivale posljedice napada.

Kasnije reakcije su se razlikovale. Većina je iskazivala užasnutost ubistvima, ali su neki koristili napade za podršku vlastitim političkim stavovima i debatu o pitanju islama u zemljama Zapada.


Hashtagovi o napadima u Briselu korišteni širom svijeta [Izvor: Al Jazeera]

U Velikoj Britaniji, gdje će biti održan referendum o budućnost zemlje i njenom ostanku u Evropskoj uniji, objavljenja je ljutita reakcija kolumnistice Daily Telegrapha Allison Pearson, koja je za Brisel napisala da je “džihadistička prijestolnica Evrope”, dodavši da je Velika Britanija sigurnija izvan Unije.

Većina korisnika Twittera u odgovorima je osudila Pearson zbog politizacije napada, ali su je neki pohvalili jer je “govorila istinu”.

Brisel je jedno od sjedišta Evropskog parlamenta i grad u kojem su smještene mnoge zgrade Evropske unije. U Britaniji ime grada mnogi euroskeptici koriste kao sinonim za EU.

Allison Pearson je napisala: “Brisel, de facto prijestolnica EU-a, također je i džihadistička prijestolnica Evrope. A pristalice ostanka u Uniji usuđuju se reći da smo sigurniji u EU.” Zatim je iskoristila hashtag #Brexit, kojim se pruža podrška ideji izlaska Britanije iz Evropske unije.

Elizabeth Ammon je u odgovoru upitala želi li, zaista, iskoristiti napade za propagiranje ideje brexita te sarkastično dodala: “Zaista? Kako sa stilom.”

Bijes nije bio rezerviran samo za Pearson. Izjave republikanskih kandidata za predsjedničku nominaciju Teda Cruza i Donalda Trumpa su, također, izazvale kontroverze.

Cruzovi prijedlozi da policija osigura muslimanska područja i Trumpovi komentari o korištenju mučenja kako bi se spriječili budući napadi izazvali su i osude i pohvale.

Sarah Kendzior je napisala: “Trumpove i Cruzove politike progona muslimana su jednako odvratne. Ne dopustite da Cruzu prođu njegove poruke, jer je njegova retorika manje haotična, više poznata.”

Na Twitter nalogu pristalica Donalda Trumpa The Trump Train je napisano: “Nadam se da će svi glasači vidjeti kako nam ne treba predsjednik SAD-a koji reagira na terorističke događaje. Nama treba Donald Trump koji će te događaje spriječiti.”

Na američkim preliminarnim izborima mnoge debate bile su usmjerene na aktuelnu izbjegličku krizu u Evropi te na prijetnju koju uglavnom migracija muslimana predstavlja zemljama Zapada.

Poznata tema nakon napada u Briselu i ranije u Parizu jeste rasprava o budućnosti islama i muslimana u Evropi.

Grupa ISIL je preuzela odgovornost za oba napada, što je dokaz za kritičare islama da muslimani predstavljaju prijetnju.

Hashtag #StopIslam, koji su pokrenuli kritičari religije, uskoro su iskoristili brojni korisnici društvenih mreža koji su iskazivali solidarnost s muslimanima i koji odbijaju da ISIL podijeli zajednice na Zapadu duž vjerskih granica.

https://twitter.com/CSA_Proud/status/712341781690580994

Korisnik imena Say-no-to-liberals je napisao: “Ne postoje umjereni muslimani – svi oni slijede istu knjigu. Samo leže uspavani dok ne odu u džihad. Protjerajte ih.”

Ronald Phiri je odgovorio da fotografija vrijedi hiljadu riječi i da nema potrebe za daljnjom diskusijom, a zatim je objavio fotografiju muslimana iz Meke, gdje se navodi da u svijetu postoji mnogo više od milijardu muslimana te da bi, u slučaju da je islam zaista posvećen nasilju, vjerovatno svi na svijetu bili mrtvi do sada. Na fotografiji je, također, poručeno da se ne dozvoli televizijama i novinama da govore koga treba mrziti.

Većina poruka na Twitteru s hastagom #StopIslam usmjerena je na osudu islamofobije.

Druga istaknuta tema nakon napada je navodna neujednačena pažnja medija prilikom pokrivanja sličnih napada u Turskoj i drugim zemljama.

Mnogi korisnici istakli su da napadi ISIL-a u Istanbulu samo nekoliko dana ranije nisu imali istu količinu medijske pažnje kao oni u Belgiji, a neki korisnici su išli toliko daleko da tvrde kako je to zbog predrasuda protiv neevropljana.

https://twitter.com/leylasenturk/status/712360249773178883

Korisnica Leyla je napisala da je više medijske pažnje posvećeno napadima u Belgiji nego što je ikad posvećeno pažnje terorističkim napadima u Turskoj, iako se oni dešavaju pet mjeseci.

Chelsea je upitala: “Dobijaju li bombaški napadi u Belgiji više pažnje od bombaških napada u Turskoj jer je ona ‘zapadna’ zemlja?”

Drugi korisnici smatraju da je do neujednačenosti u izvještavanju došlo zato što su napadi u Belgiji – evropskoj zemlji s kulturom sličnom onoj u drugim zapadnim zemljama – imali više emotivnog odjeka među onima koji žive na Zapadu.

https://twitter.com/davshane24/status/712498997085089793

Shavid Dane navodi da je više pažnje posvećeno Belgiji zato što je ona bliže domu, a ne zato što ljudi sa Zapada manje cijene živote drugih.

Izvor: Al Jazeera