Oglasi

Uvoz robe iz Srbije na Kosovo pao za 99 posto

Vrijednost uvezene robe iz Srbije iznosila 3,3 miliona eura, dok je u istom periodu prošle godine ta vrijednost bila 328 miliona eura.
Prije uvođenja taksi, najmanje 1,2 miliona eura dnevno ili više od 400 miliona eura godišnje bila je vrijednost proizvoda koji su iz Srbije ulazili na tržište KosovaAl Jazeera

Direktor kosovske carine Bahri Berisha izjavio je da je od početka godine do kraja septembra, vrijednost uvezene robe iz Srbije iznosila 3,3 miliona eura, dok je u istom periodu prošle godine ta vrijednost bila 328 miliona eura.

To znači da je zbog uvođenja takse vrijednost uvoza pala za čak 99 posto, prenosi Tanjug.

Priština je 21. novembra prošle godine nametnula takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Nagli pad uvoza iz Srbije

Kada je riječ o BiH, za devet mjeseci ove godine, na Kosovo je uvezena roba u vrijednosti od 1,9 miliona eura, u poređenju sa 57 miliona eura u istom periodu prošle godine, Tanjug prenosi pisanje portala Kosovo Online.

"U pogledu izvoza, Kosovo je do sada u 2019. izvezlo u Srbiju robe u vrijednosti 13,6 miliona eura, a u istom period 2018. godine 24 miliona", rekao je Berisha.

Kako se navodi, prema zvaničnim podacima, prije uvođenja taksi, najmanje 1,2 miliona eura dnevno ili više od 400 miliona eura godišnje bila je vrijednost proizvoda koji su iz Srbije ulazili na tržište Kosova.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.