Uvjerljiva pobjeda Zaharčenka i Plotnickog

Čelnici proruskih separatističkih pokreta u istočnoj Ukrajini proglašeni su u ponedjeljak predsjednicima tzv. narodnih republika Donjecka i Luganska nakon što su pobijedili na spornim nedjeljnim izborima.

Aleksander Zaharčenko osvojio je 78,93 posto glasova u Donjecku, dok je Igor Plotnicki dobio 63,8 posto glasova u susjednom Lugansku, javlja ruska novinska agencija Interfax prenoseći izjave šefova lokalnih izbornih povjerenstava.

Ukrajinska vlada u Kijevu, Europska unija i SAD nazvali su te izbore ilegalnima, a visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini je izjavila da su oni „postavili novu zapreku na put prema miru u Ukrajini“.

Za razliku od njih, rusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da poštuje rezultate održanih izbora u istočnoj Ukrajini.

„Izabrani predstavnici dobili su mandat za rješavanje praktičnih pitanja kako bi se vratio normalan život u te regije“, navodi se u priopćenju.

Moskva je jasno rekla nakon izbora da teritorij pod kontrolom separatista smatra dijelom Ukrajine i pozvala je regionalne predstavnike da započnu dijalog s vladom u Kijevu.

Separatisti su proglasili neovisnost od Ukrajine u proljeće, a njihovi su čelnici rekli da bi se u kasnijoj fazi željeli pridružiti Rusiji.

Glasnogovornik njemačke Vlade izjavio je kako je „neshvatljivo“ da Rusija poštuje, pa čak i priznaje rezultate izbora te ocijenio da razvoj događaja na istoku Ukrajine ne ide u prilog ukidanju zapadnih sankcija Rusiji.

„Ako se stanje pogorša, možda će biti potrebne nove sankcije“, izjavio je Steffen Seibert.

Rusija poštuje volju naroda

Rusija je prethodno priopćila kako „poštuje volju naroda u jugoistočnoj Ukrajini“ izraženu u nedjelju na izborima koje su organizirali proruski pobunjenici u regijama Donjeck i Lugansk, objavila je agencija Interfax prenoseći priopćenje ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

„Izabrani predstavnici dobili su mandat da riješe praktična pitanja glede obnove normalnog života u tim regijama“, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Službeni Kijev te je izbore ocijenio „farsom pod prijetnjom tenkova i strojnica“, a prozapadni predsjednik Petro Porošenko je rekao kako se nada da Rusija „neće priznati te, takozvane izbore jer su oni jasno kršenje sporazuma iz Minska od 5. rujna koji je potpisao i ruski predstavnik“.

Porošenko je pritom govorio o mirovnom sporazumu koji su potpisali predstavnici Ukrajine, proruskih pobunjenika, Rusije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE).

Rusko ministarstvo u svom je priopćenju međutim naglasilo da je „iznimno važno poduzeti aktivne korake kako bi se uspostavio održivi dijalog između središnjih ukrajinskih vlasti i predstavnika Donbasa u skladu sa sporazumom iz Minska”.

Moskva priznaje, EU ne priznaje

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov najavio kako će Moskva priznati izbore, a kako se čini, u priopćenju ruskog Ministarstva ne ide se tako daleko pa se rezultati izbora „poštuju“, a ne i „priznaju“, prenosi agencija Reuters.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je u telefonskom razgovoru poručila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da su separatistički izbori nelegalni i da ih Europa neće priznati.

Sličnu je poruku u nedjelju navečer uputila i nova šefica diplomacije Europske unije Federica Mogherini.

„Današnje ‘predsjedničke i parlamentarne izbore u narodnim republikama’ Donjeck i Lugansk smatram novom preprekom na putu prema miru u Ukrajini. Glasovanje je nelegalno i  nelegitimno i EU ga neće priznati“, poručila je Mogherini u izjavi objavljenoj u Bruxellesu.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je ocijenio da će ti izbori „ozbiljno ugroziti sporazum iz Minska“.

Pobjednik izbora Zaharčenko optužio je, nakon proglašenja pobjede, službeni Kijev da ne želi mir na istoku Ukrajine.

„Ukrajina ne želi mir, kako to zna tvrditi. Očito je da igra dvostruku igru“, rekao je Zaharčenko novinarima.

„Danas smo načinili još jedan korak u izgradnji republike. Spremni smo razgovarati sa svakim tko može to učiniti razumno i tko je spreman na to“, dodao je.

U Donjecku je bilo teško odrediti stopu sudjelovanja na izborima.

Na terenu primirje je sve ugroženije, uz nastavak sukoba u nekoliko zona u kojima je u posljednjih deset dana poginulo više od 300 ljudi, prema podacima UN-a.

Tijekom izbora, ukrajinski vojni glasnogovornik je upozorio na intenzivno raspoređivanje vojne opreme i postrojbi iz Rusije uz granicu.

Izvor: Agencije