Uvećane ruske rezerve nafte i gasa

Ruske rezerve nafte su ove godine uvećane za 600 miliona tona, a gasa za 900 milijardi kubnih metara, kao rezultat geoloških istraživanja, izjavio je ruski ministar za prirodne resurse i ekologiju Jurij Trutnjev.

Ovo povećanje značajno premašuje godišnju eksploataciju tih energetskih sirovina, navedeno je na internet stranici Lenta.ru.

Prema različitim prognozama, Rusija će ove godine proizvesti 500 do 520 miliona tona nafte i nešto više od 660 milijardi kubika gasa, prenosi Tanjug.

Rusija će ove godine proizvesti 500 do 520 miliona tona nafte i nešto više od 660 milijardi kubika gasa.

Rusija već šestu godinu zaredom povećava rezerve osnovnih sirovina, podsjetio je Trutnjev, uz napomenu da će konačni rezultati ovogodišnjih geoloških istražvanja biti sumirani u prva dva mjeseca 2012. godine.

U Statističkom pregledu svjetske energetike, britanska naftna kompanija British Petroleum (BP) je ocijenila da su ruske rezerve nafte u 2010. godini uvećane za oko 100 miliona tona, a prirodnog gasa za oko 400 milijardi kubika.

Povećana proizvodnja

Rusija je krajem 2010. godine posjedovala najveće svjetske rezerve gasa (44,8 biliona kubika), dok je po rezervama nafte bila na sedmoj poziciji, iza nekoliko zemalja Persijskog zaljeva i Venecuele.


Lukoil je u vrhu ruskih energetskih kompanija [EPA]

U isto vrijeme Rusija je najveći proizvođač nafte, dok je po ekploataciji gasa druga u svijetu, poslije SAD-a.

Kompanija Gazprom Njeft, naftna podružnica ruskog gasnog holdinga Gazprom, povećat će u 2012. godini eksploataciju za 4 posto, na 59,6 miliona tona ekvivalenta nafte, objavljeno je iz kompanije.

U odlazećoj godini kompanija je povećala proizvodnju na 57,2 miliona tona ekvivalenta nafte, a preradu na 39,6 miliona tona, prenose ruske novinske agencije.

Gazprom Njeft je ranije prognozirao rast proizvodnje u tekućoj godini za 7,6 posto, na 56,8 miliona tona, i povećanje prerade 1,3 posto, na 38,4 miliona tona.

Gazprom Njeft je 2010. godinu završio s rastom eksploatacije nafte od 4,8 posto, očekujući stagnaciju u naredne tri godine.

Rekordna godina

Peta po proizvodnji nafte, ruska kompanija je objavila plan da do 2020. godinepoveća eksploataciju sirovina na 100 miliona tona, sa 52,3 miliona tona u 2010. godini, i približi se ruskim liderima na sektoru nafte, kompanijama Rosnjeft i Lukoil.

Gazprom Njeft je saopćio da je u 2011. godini povećao program ulaganja 15 posto, na 4,78 milijardi dolara, u odnosu na 2010. godinu, mada je početkom godine najavio smanjenje investicija.

Gazprom Njeft je od kraja 2008. godine vlasnik 51 posto akcija u Naftnoj industriji Srbije.

Predsjednik savjeta direktora Gazprom Njefta Aleksej Miler je rekao da je 2011. godina za kompaniju bila rekordna po proizvodnji i finansijama i napomenuo da će investicioni program za narednu godinu omogućiti nove rekorde u eksploataciji nafte i nastavak modernizacije prerađivačkih kapaciteta.

Gazprom Njeft je od kraja 2008. godine vlasnik 51 posto akcija u Naftnoj industriji Srbije (NIS).

Izvor: Agencije