Utrka za naftne resurse na Arktiku

Jedini razlog zbog kojeg su se stvorili uvjeti za iskopavanje nafte na Arktiku jeste rekordno topljenje leda. Brodovi i postolja za bušenje sada sa lakoćom mogu da pristupe ovoj teritoriji tokom ljeta. Za one zemlje koje polažu pravo na tu teritoriju, to znači da je trka za profitom uveliko počela.

Prema nekim procjenama, na teritoriji Arktika nalazi se 13 posto neotkrivenih globalnih zaliha nafte i gotovo četvrtina prirodnog gasa.

To znači i ogromni ekonomski potencijal za pet zemalja koje polažu teritorijalna prava na ovu oblast. To su Kanada, Danska, Norveška Rusija i Sjedinjene Države.

“Mislim da je arktička regija važna, jer je mnogim zemljama proizvođačima nafte potrebna nova teritorija za tako nešto. A novi prostor je teško pronaći pogotovo onaj na kojem nikada ili jako dugo niste iskopavali. A njima treba proširenje kapaciteta”, ističe Thina Saltvedt, analitičarka tržišta nafte.

Royal Dutch Shell je za sada jedina kompanija koju su za taj posao angažovale Rusija i Sjedinjene Države.

Vjerovatnoća za curenje

Ovaj energetski gigant kaže da je usvojio striktne mjere sigurnosti kako ne bi narušili osjetljivi ekosistem Arktika.

Ali čak i same Sjedinjene Države procjenjuju da je vjerovatnoća za curenje nafte tokom iskopavanja čak 75 posto.

Ali to je rizik na koji su spremni jer se procjenjuje da se na teritoriji Arktika nalaze zalihe od 22 milijardi barela, međutim, cijene nafte bi trebale biti blizu 80 dolara za barel kako bi se proizvodnja ovdje isplatila.

A cijene su tokom prošle godine bile, malo je reći nestabilne.

Prije 11 mjeseci, naftom marke Brent se trgovalo po 115 dolara za barel. Do januara cijena je pala na najniži nivo u posljednjih pet godina ispod 50 dolara za barel.

A trenutno, čini se, da se cijene oporavljaju sa 67 dolara po barelu.

Pad cijena nafte je pokrenuo masovnu proizvodnju ovog energenta iz škriljaca u Sjedinjenim Državama.

Povećana ponuda

To je dovelo do prevelike ponude i pada potražnje za naftom iz Saudijske Arabije. Ali prevelika ponuda neće trajati vječno.

Zemlje OPEC-a upozoravaju da se proizvodnja mora uvećati za 20 posto u narednih 25 godina, kako bi se zadovoljile globalne potrebe za naftom.

I zato je Arktik tako važan.

Ali iskopavanje tamo povlači i velike geopolitičke posljedice, poput dovođenja u pitanje statusa Saudijske Arabije kao najvećeg proizvođača nafte na svijetu.

Istovremeno se zaoštravaju teritorijalne nesuglasice među zemljama koje polažu pravo na resurse ove polarne regije.

I dok zaštitnici okoline topljenje leda vide kao ogromni problem koji je nemoguće ignorirati, drugi ga vide kao sjajnu priliku za zarade novca.

Izvor: Al Jazeera