Utrka za Kongres: Brojni republikanci protiv Trumpa

Mnogi republikanski kandidati za američki Kongres imali su dilemu kad je riječ o njihovoj izbornoj strategiji ove godine: otvoreno podržati predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa i riskirati gubitak podrške u ključnim izbornim jedinicama, ili se distancirati od njega i fokusirati na lokalna pitanja?

Al Jazeerin reporter Shihab Rattansi javlja kako je na trenutke bilo mučno gledati republikanske kandidate za Kongres kako obećavaju da će glasati za predsjedničkog kandidata svoje stranke, istovremeno izbjegavajući da javno podrže Trumpa.

Na novinarski upit bi li Trumpa nazvali uzorom, republikanska senatorica iz New Hampshirea Kelly Ayotte odgovara: “Mislim da svakako imamo mnogo uzora… Vjerujem da može obavljati funkciju predsjednika… Zato: da, apsolutno”.

Samo nekoliko sati kasnije povukla je svoju izjavu, a zatim potpuno odbacila Trumpa. Sada poručuje da će biti među onima koji će pratiti i kontrolirati rad administracije Hillary Clinton. I nije jedina.

Obama oduševljen

U Nevadi, republikanac Joe Heck odbija reći za koga će glasati. Predsjednik Barack Obama ne krije oduševljenje.

“Ankete pokazuju da Trump gubi podršku. Heck je rekao: ‘Više ga neću podržavati’. Prekasno! Neće dobiti zasluge za to”, rekao je Obama.

Tu je i predsjedavajući Zastupničkog doma Paul Ryan, koji je potvrdio da više neće braniti Trumpa, te da će se fokusirati na kampanju za Kongres.

“Pojedini republikanski kandidati za Kongres smatraju da je Trump uvrijedio previše ljudi i ne žele biti povezivani s njim. Istovremeno, demokrate se nadaju da će opet osvojiti četiri mjesta i vratiti kontrolu nad Senatom, te barem umanjiti republikansku većinu u Zastupničkom domu”, javio je Rattansi.

Međutim, očekuje se da će ekstremno desno, konzervativno krilo Republikanske stranke postati još snažnije u Domu. Ako Hillary Clinton osvoji i Bijelu kuću i Senat, neće joj, kao ni njenom prethodniku, biti lako da bilo što postigne u Kongresu.

A morat će paziti i na svoje lijevo krilo…

I Sanders bi u Kongres

Bernie Sanders najavljuje da će iskoristiti podršku koju je dobio na predizborima. Prikupio je milijune za progresivne kandidate za Kongres.

“Ako izgubimo Senat, znate li tko će predsjedavati Odborom za proračun? Lik po imenu Bernie Sanders. Jeste li čuli za njega”, upitao je Paul Ryan.

Sanders je rekao kako je u 72 sata prikupio više od dva milijuna dolara za kandidate za niže funkcije.

I on, ali i senatorica Elizabeth Warren kažu da će predvoditi utjecajne progresivne političare koji će spriječiti da Clinton na pozicije imenuje osobe za koje procijene da su previše bliske korporativnim krugovima.

Postoji i mogućnost da će ekstremna desnica ući u savez s ljevicom – pod pretpostavkom da su ozbiljni kad kažu da se planiraju suprotstaviti establishmentu.

“Tu je ideja da je stanje u Washingtonu loše i da ga treba srediti. Nadam se da ćemo vidjeti inicijative za uređenje sustava lobiranja, transparentnosti, sustava javnog financiranja… stvari koje se ranije nisu mogle postići i o kojima se nije moglo pričati”, najavljuje Lisa Gilbert iz Organizacije za građansku provjeru rada Kongresa.

Bez obzira na ishod, vjerojatno će to biti samo privremeno, jer mnogi očekuju da će republikanci na izborima za Kongres 2018. godine “pomesti” svoje protivnike.

Izvor: Al Jazeera