Utrka Formule 1 u Singapuru upitna zbog požara

Karte za Veliku nagradu Singapura su većinom prodate unaprijed, no neugodni atmosferski uvjeti mogu pogoditi posjetu na stazi Marina Bay (AP)

Velike količine dima, nastale zbog šumskih požara u Indoneziji, pogoršale su zagađenost zraka u susjednom Singapuru zbog čega je došlo do zabrinutosti organizatora utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 za Veliku nagradu ove azijske države.

Takmičenje je planirano u noćnom terminu predstojećeg vikenda.

Veliki dijelovi susjedne Malezije nalaze se pod sivim, oštrim prekrivačem, a jedna indonezijska provincija proglasila je vanredno stanje u ponedjeljak, zatvorila obrazovne ustanove i skratila radno vrijeme.

Indeks standarda zagađenosti, glavna singapurska mjera zagađenosti zraka, porastao je na 222 stepeni u ranim satima ponedjeljka.

Riječ je o najvišem stepenu Indeksa ove godine i on premašuje zvaničnu oznaku „veoma nezdravo“ koja se nalazi na 200. stepenu, navodi Nacionalna agencija za okolinu.

Stalna sumaglica proteklog vikenda razlog je otkazivanja nekoliko manifestacija na otvorenom u Singapuru, dok su neki organizatori utrka zatražili od učesnika da koriste zatvorene staze.

Turistička atrakcija

Organizatori utrke za VN Singapura u Formuli 1 pažljivo prate situaciju. Takmičenje „najbržeg cirkusa na svijetu“ trebalo bi biti održano ovog vikenda, a od 2008. godine je standardna stavka kalendara Formule 1 i privlači ogroman broj turista i ljubitelja brzina.

„Zbog dešavanja koja pogoršavaju vidljivost, javno zdravlje i stvaraju probleme u organizaciji, organizatori utrka VN Singapura blisko će raditi sa relevantnim agencijama prije donošenja bilo kakve odluke o ovoj manifestaciji“, stoji u saopćenju organizatora.

Međutim, odluku o tome da li je sigurno održati takmičenje donijet će direktor za utrke Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Charlie Whiting nakon konsultacija sa vozačima i liderima F1 timova.

Utrka u Singapuru je uvijek na rasporedu u ovo doba godine i, iako je bilo nekih problema u proteklim godinama zbog šumskih požara, nije bilo problema u održavanju takmičenja.

Karte za Veliku nagradu Singapura su većinom prodate unaprijed, no neugodni atmosferski uvjeti mogu pogoditi posjetu na stazi Marina Bay.

Izvor: Agencije