Utoya četiri godine nakon masakra

Četiri godine nakon smrtonosnog napada Andersa Breivika na kamp mladih na norveškom otoku Utoya, članovi Saveza radničke omladine ponovo su na tom mjestu.

Rijeka studenata stigla je na otok Utoya – srce norveške socijaldemokratije. Još 1950. otok je poklonjen mladeži Radničke stranke i od tada se na njemu održavaju ljetni kampovi.

Ovogodišnje okupljanje trajat će tri dana, a najavljen je dolazak više od hiljadu studenata.

Nove uspomene

“Uzbuđen sam, radujem se kampu i upoznavanju novih ljudi, kao i sretanju nekih starih prijatelja. Istovremeno, bit će i malo čudno da se vratim na otok nakon četiri godine. Ali moramo napraviti nove uspomene. To je jedini način da odrastemo.”, istakao je William Reinemo, učesnik kampa.

“Prošao sam kroz mnogo toga. Ali imam dobre prijatelje, imam Savez radničke omladine, imam svoju porodicu i svi oni su tu za mene. I ja sam tu za njih”, tvrdi preživjeli Sverre Outhouse.

Vođa projekta za Utoyu, Jorgen Watne Frydnes tvrdi da želi da taj otok bude mjesto sjećanja.

“Savez radničke omladine odlučio je ovdje sagraditi memorijalni centar. Naš cilj je da imamo spomenik koji će biti stalna i dostojanstvena uspomena na žrtve”, kaže on.

Žrtve napada

Roditelji 17-godišnje Isabele, koja je poginula u napadima, kažu da je dobro da se mladi ljudi vraćaju na otok. Većina njih poručuju da neće i ne smiju zaboraviti žrtve napada.

“Ovo je posebno, jer smo ovdje prvi put poslije četiri godine. I da se napad nije dogodio, siguran sam da bi moja kćerka bila ovdje. Ovo je posebno. Osjećam to sada kada vidim ove mlade ljude koji dolaze”, zaključio je John-Inge Sogn, otac ubijene Isabele.

Breivik je u dva odvojena napada u Oslu i Utoyi ubio 77 osoba i ranio 300. Jednoglasnom odlukom Suda u Oslu 2012. osuđen je na maksimalnu propisanu kaznu u Norveškoj – 21 godinu zatvora.

Izvor: Al Jazeera