Utihnulo oružje između Hamasa i Izraela, raketni napad greška

Dim i vatra tokom izraelskog zračnog napada na Gazu u petak (Reuters)

Neimenovani zvaničnik Hamasa saopćio je da je ta palestinska organizacija postigla sporazum o ponovnom uspostavljanju mira s Izraelom, a izraelski mediji prenijeli su prethodno tvrdnje da su Hamasove rakete koje su pogodile Tel Aviv i izazvale izraelski zračni kontraudar izgleda ispaljene slučajno.

AP prenosi da je zvaničnik Hamasa, koji je insistirao na anonimnosti, kazao da su posrednički napori Egipta “očigledno urodili plodom”.

Agencija navodi da poslije 7.30 jutros nije bilo nikakvih izvještaja o palestinskim raketnim napadima, niti o izraelskim zračnim udarima.

Navodi se da su, u znak podrške naporima Egipta, organizatori redovnih protesta Palestinaca duž granice Pojasa Gaze i Izraela, koji su u posljednjih godinu dana održavani svakog petka i često razbuktavali nasilje, odlučili da otkažu ovosedmični protest, prenosi Tanjug.

Izraelski list Hareetz prenio je izjave neimenovanih zvaničnika tamošnjeg Ministarstva odbrane da je nakon preliminarne istrage utvrđeno da su Hamasove rakete izgleda ispaljene greškom, ali da još nije jasno da li se radilo o ljudskoj grešci ili tehničkom kvaru.

Odgovor na napade

Izraelska vojska odbila je da komentira te navode. Ona je prethodno saopćila da je tokom protekle noći pogodila 100 meta pokreta Hamas u Pojasu Gaze, kao odgovor na raketni napad na Tel Aviv, metropolu koje se rijetko nalazi na udaru tog palestinskog pokreta.

Navodi se da je izraelska vojska gađala poslovni kompleks u gradu Gazi, podzemni kompleks koji je služio Hamasu kao glavno postrojenje za proizvodnju raketa, kao i centar koji je ta organizacija koristila za program dronova.

Izraelski zračni napadi uslijedili su nakon raketnog napada na Tel Aviv, a Hamas i manja organizacija Islamski džihad negirali su umiješanost.

Mediji su naveli da su novi sukobi izbili u trenutku napora koje Egipat preduzima u posredovanju za proširenje sporazuma o prekidu vatre između dva ljuta protivnika, koji su poslednji put ratovali 2014. godine.

Dvije rakete ispaljene na Tel Aviv

U četvrtak navečer izraelska vojska je saopćila da su najmanje dvije rakete ispaljene na Izrael i da su aktivirane sirene za raketnu uzbunu širom centralnog dijela zemlje.

Izraelski mediji su izvijestili da su rakete ispaljene na Tel Aviv i da je jedna presretnuta.

Jednu raketu je presreo protivraketni sistem “Gvozdena kupola”, dodaje se u vojnom saopćenju, a druga je, kako se vjeruje, pala na otvoreno područje.

Izraelska vojska je saopćila da su, “po svemu sudeći”, dvije rakete lansirane iz Pojasa Gaze, javio je AP.

Rakete iranske proizvodnje?

Izraelci su rekli da su čuli eksplozije, a neki su vidjeli kako je jedna raketa presretnuta.

Izraelski Kanal 10 javio je, pozivajući se na neimenovane vojne izvore, da je riječ o raketama Fajr, iranske proizvodnje, kao i da nema podataka o povrijeđenima.

Palestinski izvori u Gazi su izjavili za izraelske medije da su rakete ispaljene sa sjevera Pojasa Gaze, ali je ostalo nejasno koja organizacija stoji iza toga.

Ovo je bio prvi put da se Tel Aviv našao na meti raketa od rata u Pojasu Gaze 2014. godine, navodi AP.

Izvor: Al Jazeera i agencije