Utakmica između dvije Koreje poput vođenja rata

Historijska utakmica dvije Koreje odigrana je bez prisustva navijača, a završila je bez golova (Reuters)

Južnokorejski nogometaši i zvaničnici nazvali su kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo 2022. u sjevernokorejskom glavnom gradu Pjongjangu “grubom”, a odigrana je u čudnim uvjetima, koji bi mogli izazvati reakciju FIFA-e.

Historijski susret na stadionu “Kim Il-sung” u Pjongjangu između dvije Koreje završen je bez golova, a na tribinama nije bilo navijača.

Utakmica je, također, odigrana bez prisustva medija, a južnokorejski nogometaši o njoj su progovorili tek po povratku u Seul.

“Protivnik je bio veoma grub, a bilo je trenutaka u kojima smo razmjenjivali uvrede”, rekao je napadač engleskog Tottenhama Son Heung-min.

‘Uspjeh što nije bilo povreda’

“Bilo se teško skoncentrirati se na utakmicu jer smo samo željeli izbjeći povrede. Veliki je uspjeh što smo se vratiti s jednog takvog susreta bez povreda”, dodao je Son u obraćanju novinarima na aerodromu u Seulu.

Generalni menadžer južnokorejskog tima Choi Young-il rekao je da će nacionalni savez (KFA) razmotriti podnošenje žalbe FIFA-i zbog, kako kažu, izostanka prihvatljivog dočeka gostujućeg tima i odluke o zabrani prisustva medija i navijača.

Nije bilo ni direktnog prenosa utakmice.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, koji je prisustvovao utakmici, izdao je saopćenje u kojem je naveo da je “bio razočaran kad je vidio da na tribinama nema navijača”.

“Bili smo iznenađeni time i još nekim drugim stvarima, kao što su živi prenos i problemi s vizama i pristupom stranih novinara”, rekao je Infantino.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila je samo kratki izvještaj, navodeći da je “utakmica s napadima i kontranapadima završila neriješeno 0:0”.

Sjeverna Koreja predala je južnom susjedu DVD sa snimkom utakmice, ali južnokorejski kanal KBS odustao je od njegovog puštanja zbog “lošeg kvaliteta”, koji ne zadovoljava južnokorejske kriterije.

Ostavili telefone u Pekingu

Choi, bivši odbrambeni nogometaš, koji je igrao za Južnu Koreju na Svjetskom prvenstvu 1994, rekao je da su Sjevernokorejci igrali kao da “vode rat”, nasilno mašući laktovima i rukama, te praveći startove u protivnička koljena u borbi za loptu.

“Nikad to nisam vidio u nogometu”, rekao je.

Kad nisu igrali i trenirali, južnokorejski nogometaši i članovi ekspedicije bili su u hotelu “Koryo”, u kojem, kako se činilo, nije bilo drugih gostiju, tvrdi Choi. Nisu imali kontakta s vanjskim svijetom, a prije ulaska u Sjevernu Koreju morali su ostaviti mobitele u južnokorejskoj ambasadi u Pekingu.

Choi je dodao da ih domaćin nije ni obavijestio da će utakmica biti igrana na praznom stadionu.

“Došli smo tamo sat i po ranije i mislili smo da će, kada se kapije otvore, na tribine ući 50.000 ljudi. Ali kapije su do kraja ostale zatvorene”, kaže on.

To je bio prvi takmičarski susret te dvije reprezentacije u sjevernokorejskom glavnom gradu.

Ranije, 1990, igrale su prijateljsku utakmicu.

Izvor: Agencije