Usvojeni budžeti oba bh. entiteta za 2013.

U ponedjeljak je prijedlog budžeta odobrio Predstavnički dom, a u utorak i Dom naroda

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je u utorak federalni budžet za 2013. godinu.

U ponedjeljak je prijedlog budžeta odobrio Predstavnički dom na vanrednoj sjednici u Sarajevu, a u utorak i Dom naroda, također na vanrednoj sjednici.

Oba doma odobrila su budžet u identičnom tekstu, čime su stvoreni uslovi da ovaj važni federalni akt bude objavljen, prenosi Fena.

Prijedlog budžeta je u parlamentarnu proceduru uputio federalni premijer Nermin Nikšić.

Odobreni iznos je 2.214.180.122 konvertabilnih maraka (KM), odnosno oko 1,12 milijarde eura, što je 10,8 posto više u odnosu na ovogodišnji budžet.

Premijer Nikšić je, obrazlažući prijedlog budžeta, potvrdio kako planirani iznos vjerovatno neće biti dovoljan, pa valja očekivati novi rebalans, prenosi Hina.

Vlada se nije odredila

Najviše polemike među zastupnicima je, međutim, ponovo izazvala činjenica da je budžet u Parlament došao bez saglasnosti federalne Vlade, što je presedan, a zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) tvrdili su kako je to nezakonito i protivustavno.

Većina, koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine, Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine i HDZ 1990, te je primjedbe odbacila kao neutemeljene i na kraju izglasala budžet.

Usvajanje budžeta do 5. decembra uvjet je koji je vlastima u Bosni i Hercegovini postavio Međunarodni monetarni fond (MMF) kako bi prije kraja godine odobrio isplatu nove tranše kredita po stand-by aranžmanu namijenjenog “krpanju” budžetskih rupa u ovoj tekućoj fiskalnoj godini.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) je nakon rasprave u utorak navečer usvojila budžet tog bh. entiteta.

Državni budžet također čeka na usvajanje u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i za sada je neizvjesno kada će se to dogoditi.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je u utorak navečer po hitnom postupku budžet ovog bh. entiteta za narednu godinu u iznosu od 1,945 milijardi konvertibilnih maraka (KM), odnosno oko milijardu eura.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija istakao je da je budžet sa prihodovne strane restriktivno planiran, prenosi Srna.

On je naveo da je očekivani iznos ukupnih poreskih i neporeskih prihoda u budžetu RS-a u 2013. godini 785 miliona eura.

Više za socijalnu zaštitu

Rekao je da su projekcije prihoda u budžetu za narednu godinu zasnovane na kretanju u ranijem periodu i periodu deset mjeseci 2012. godine, rebalansu budžeta za 2012. godinu, uključujući jednokratne uticaje i procijenjene efekte zakonskih odredaba na pojedinim vrstama prihoda.

“Prijedlogom budžeta za 2013. godinu, rashodi za lična primanja smanjeni su za 56,5 miliona u odnosu na ovu i iznose nešto više od 642 miliona KM” (329 miliona eura), rekao je Tegeltija.

On je naglasio da su doznake za socijalnu zaštitu povećane sa 121,9 na 130 miliona eura.

“Najveće povećanje u ovoj kategoriji odnosi se na borački dodatak. Predviđeno je da ovogodišnja izdvajanja za borački dodatak budu povećana sa 34,7 miliona na 49,3 miliona KM [28,8 miliona eura]. Za program socijalnog zbrinjavanja radnika u ovoj godini izdvojeno je deset miliona maraka [5,1 miliona eura], a za 2013. godinu planirano je 13 miliona KM” (6,66 miliona eura), dodao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, blago povećanje predviđeno je za porodične invalidnine, dok su isti iznosi kao i ove godine planirani za odlikovane borce te civilne i lične invalidnine.

Protiv budžeta RS-a glasali su poslanici Srpske demokratske stranke (SDS), Partioje demokratskog progresa (PDP), poslanik Partije udruženih penzionera (PUP) Ilija Stevančević i Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i hercegovine.

Nakon Narodne skupštine RS-a, i Vijeće naroda Srpske u utorak navečer će se izjašnjavati o Ekonomskoj politici i budžetu RS-a za narednu godinu.

Posebna sjednica Narodne skupštine bit će nastavljena u srijedu razmatranjem po hitnom postupku Prijedloga zakona o izvršenju budžeta RS-a za narednu godinu i Prijedloga zakona o doprinosima.

Na sjednici će biti po hitnom postupku razmatrani Prijedlog zakona o platama zaposlenih u javnim službama RS-a i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture RS-a.

Nastavak posebne sjednice zakazan je za srijedu u 10 sati.

Izvor: Agencije