Usvojena Beogradska deklaracija: U fokusu vladavina prava

Zastupnici iz više od 140 zemalja usvojili su Beogradsku deklaraciju u okviru 141. zasjedanja Interparlamentarne unije (Tanjug)

Zastupnici iz više od 140 zemalja usvojili su danas, u okviru 141. zasjedanja Interparlamentarne unije (IPU), Beogradsku deklaraciju, kojom su potvrdili posvećenost miru i međunarodnom pravu koje je, kako se navodi, temelj svjetskog poretka.

Agencija Tanjug javlja da se u dokumentu navodi da parlamenti podržavaju načela iz Povelje UN-a i potvrđuju da je bolji svijet moguć unutar međunarodnog poretka zasnovanog na vladavini prava.

“Izražavamo podršku multilateralnim institucijama, s Ujedinjenim narodima u svom centru, osmišljenim da pronalaze rješenja za zajedničke izazove, rješavaju sporove između država, osiguravaju odgovornost za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, da se bore protiv nekažnjivosti i provjeravaju da li se države pridržavaju svojih međunarodnih obaveza”, piše u Deklaraciji.

Narušeno međunarodno humanitarno pravo 

U istoj deklaraciji ukazuje se da svijet svjedoči o ozbiljnim narušavanjima međunarodnog humanitarnog prava i stalnim kršenjima osnovnih načela, načela međunarodnog prava, poput poštivanja teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država.

Kako se navodi, nepoštivanje sporazuma o klimi, trgovini i razoružanju također se smatra kršenjem međunarodnog prava s velikim posljedicama na razvoj, blagostanje i globalnu sigurnost.

Deklaracija osuđuje svako djelovanje koje nije u skladu s međunarodnim pravom i poziva na ujedinjenje u okviru IPU-a kako bi parlamenti poticali na promjene koje će viziju boljeg svijeta pretvoriti u realnost.

Tokom rasprave u Beogradu prepoznato je više načina za obavljanje parlamentarnih aktivnosti u vezi s oblikovanjem i primjenom međunarodnog prava i u tu svrhu većeg doprinosa regionalne saradnje.

Istaknuto je da je regionalna saradnja suštinska komponenta u jačanju međunarodnog pravnog poretka, koja doprinosi mirnom rješavanju sporova i uspostavljanju održivog mira.

U vezi s time radit će se na aktivnom podržavanju regionalnih inicijativa koje imaju za cilj poticanje na politički dijalog i zajedničke projekte koji mogu povećati povjerenje i razumijevanje, širit će se dobre prakse i formulirati prijedlozi za konkretno zajedničko djelovanje, jačat će se mehanizmi transparentnosti i odgovornosti na nivou regionalnih i globalnih organizacija.

Univerzalna zdravstvena zaštita

Također, parlamentarci iz cijelog svijeta usvojili su rezoluciju o ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite i onu o klimatskim promjenama.

U Beogradu se u prethodnih pet dana na 141. zasjedanju IPU-a okupilo više od 2.000 učesnika.

IPU je globalna organizacija nacionalnih parlamenata, osnovana prije 130 godina kao prva višenacionalna politička organizacija na svijetu u cilju osnaživanja saradnje i dijaloga među državama.

Sljedeće zasjedanje Interparlamentarne unije bit će održano u Ruandi.

Izvor: Agencije