Usvojen sporazum o klimatskim promjenama

Nakon dva tjedna teških pregovora u Parizu, u subotu je usvojen sporazum o klimatskim promjenama.

Cilj sporazuma, za kojeg su glasali izaslanici 195 država i koji je već proglašen povijesnim, je ograničiti rast temperature na globalnoj razini ispod dva stupnja, a onda i do 1,5 stupanj.

Predviđa i smanjenje emisije štetnih plinova, koji prijete da u potpunosti poremete klimu.

Za sve te promjene potreban je i novac, pa je predviđeno i financiranje za zemlje u razvoju od 100 milijardi dolara na godinu do 2020. godine.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius poručuje da će sporazum biti i obavezujući.

Bani Ki-moon: Posljednji trenutak

Sporazum je ocijenio povijesnom mjerom za transformaciju svjetskog gospodarstva koje pokreću fosilna goriva i njegovo usmjeravanje prema ograničavanju zagrijavanja Zemlje.

“Naša povijesna odgovornost je ogromna”, rekao je Fabius tisućama dužnosnika, među kojima predsjedniku Francoisu Hollandu  i američkom državnom tajniku Johnu Kerryju.

Fabius je nazvao sporazum “ambicioznim i uravnoteženim” i dodao da će on biti “povijesna prekretnica” za svijet.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je zemlje sudionice skupa da shvate kako je ovo “posljednji trenutak”.

“Došlo je vrijeme. Moramo shvatiti da je u nacionalnom interesu svih zemalja da se riješi ovaj problem. Ako ga rješavamo lokalno, rezultati će biti vidljivi i na globalnom nivou. Priroda šalje ozbiljna upozorenja. Svijet je ugrožen više nego ikada. Moramo poslušati prognoze znanstvenika. Moramo zaštititi planetu od koje ovisimo”, rekao je Ban.

Predsjednik Hollande je poručio da se članice trebaju voditi time da sporazum ima globalni značaj, iako nacrt ne zadovoljava zahtjeve svih zemalja.

Rasulo na posljednjem skupu

“Ovo je povijesni trenutak. Nikada nećemo biti bliži rješenju nego sada. Pred nama je posljednji korak, u kome moramo pokazati ozbiljnost i odgovornost. Svijet ovisi o nama. Imajte na umu da predstavljate ljude kojima je potrebna vaša pomoć”, smatra Hollande.

Ministar Fabius je istaknuo ključne točke: ambiciozniji cilj za ograničavanje rasta globalne temperature na manje od dva stupnja Celzija; 100 milijardi dolara godišnje za financiranje zemalja u razvoju nakon 2020. godine i petogodišnji ciklus za razmatranje provedbe obećanja koje su dale države za poduzimanje akcije za smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Posljednji pokušaj da se postigne globalni sporazum, u Kopenhagenu 2009. godine, okončan je u rasulu i kaosu.

Završio je tako da je američki predsjednik Barack Obama “na silu” ušao na sastanak Kine i drugih zemalja i ishodio umjerene ustupke o ograničenju emisija do 2020. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije